Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg under mars 2013

Av Ulrika Pernler - 8 mars 2013 12:40


Hej! Så här ser man ut när man fångas på bar gärning av Linnéa en tidig morgon i stallet. Ingen idé att säga "Det var inte jag!"  Det bästa med hästar är att de inte har någon som helst förmåga att skämmas. Daffe gick hem och lade sig och sov medan de andra hästarna åt frukost. Det är jobbigt och man blir mätt av att "arbeta" nattskiftet i stallgången. 


Idag är det återigen en härligt solig dag och även om det är några kallgrader så droppar snön i rask takt från taken och man kan både höra och känna att våren är på intåg. 


Det var den här årstiden som jag påbörjade inridningen av Picador. Han fyllde tre år precis i månadsskiftet mars april och jag hade väntat i nästan ett år på att få sitta upp sedan han kom till mig. Detta var 1987. Idag skulle jag nog välja att börja rida in min unga häst på sommaren när den är tjock och trött av allt gräs. Det brukar vara lugnast så.  Dessutom sitter man nästan alltid in unghästarna när det är två och ett halvt år nu för tiden. Men som det var då så kan jag inte komma ihåg annat än att man började lite senare. I vilket fall så följde jag precis de instruktioner som fanns att läsa i Lennart Wijnblahds bok som handlade om inridning och utbildning av den unga hästen.


Mitt i boken fanns det här utförliga schemat om alla de olika stegen från att börja vänja vid sadel, träns och tömmar till de första årens utbildning. Månad för månad och jag tror i vissa fall vecka för vecka. Jag hade aldrig helt och hållet ridit in en häst på helt egen hand förut men det var inget jag någonsin funderade över om jag skulle klara eller inte. Man har visst bra tro på sin förmåga i de övre tonåren. Dessutom tror man nog också att man är så gott som odödlig. 


Jag utförde de här första stegen med att vänja vid träns och sadel helt efter Lennarts bok. Picador hade aldrig något emot att få en sadel på ryggen. Han var en nyfiken häst som alltid hade lite tid över för äventyr. Och som ni vet, var det för lite utav äventyr så gjorde han helt enkelt sitt eget!


Gång efter gång förvånas jag över vad hästar ställer upp på. Från att bara ha varit häst, gått i hagen och tuggat hö och gräs så ska plötsligt någon sitta uppe på ryggen. Ofta, ofta så går det så lätt. Om man bara tar det lugnt och lyssnar in hästen hela vägen. Ibland är det mera skört och man måste ge hästen mer tid och gå långsamt fram. Med åren så har jag lärt mig att de här första stegen i utbildningen är så oerhört viktigt att de blir utförda på rätt sätt. Det kan ta några få sekunder att förstöra ett förtroende och så lång tid och så mycket jobb för att bygga upp igen. 


De första försöken till att belasta sadeln gjorde jag ute på stallplanen. Jag ställde pappa i fronten för att hålla i hästen och så stod jag själv på en träbänk och hängde försiktigt över sadeln. Efter några gånger så satte jag mig försiktigt och framåtlutad i sadeln och vi kunde gå ett varv på stallplanen. 


Nästa steg var att promenera med ledare den lilla rundan runt kyrkan och skogshagen och så tillbaka till stallet. Alltid samma runda åt samma håll. Vi övade att stanna och komma igång tillsammans med röst och ledarhjälp.  För nästa steg vara att jag red rundan själv. 


Därifrån lade jag långsamt på nya utmaningar. Byta håll på rundan och så småningom trava längs den lilla vägen förbi kyrkan. Men jag följde hela tiden noga schemat i Lennarts bok och med hjälp av tränare såklart. 


Det gick vägen. Jag red in min första stora häst och utbildade honom till Medelsvår B klasserna i dressyr och han var även ute och hoppade klasser på lätt nivå. 


Jag skulle aldrig rekommendera någon av mina elever att göra samma sak! 


Idag har jag sett alldeles för mycket. Lärt mig så mycket mer och upplevt en hel massa. Jag har sett när det går fel. Jag vet att hästar är stora djur med instinkten att fly. Jag har kommit långt förbi den åldern då man är ”odödlig”. 


Är jag fegare idag eller räddare? Inte alls. Men jag har upplevt mer, lärt mig mer och skulle nog vilja säga att jag är klokare.


Och ändå är jag på något sätt stolt över att åstadkom det där med hjälp av en välskriven bok. Och tacksam över att turen var med mig! 


Min bok om inridning förkom för många år sen. Jag lånade ut den till någon annan som skulle rida in sin häst. Så den kom säkert till nytta. Men jag har saknat den. Så idag hittade jag och beställde den från ett bokforum. Begagnad till priset av tjugofyra kronor. Det känns fint att få lägga tillbaka den i lådan där jag förvarar alla mina sönderlästa böcker. Men först ska jag titta igenom det där utbildningschemat och minnas våren 1987.


 

Av Ulrika Pernler - 5 mars 2013 18:08

Hej! Det här med att få ha hästar som jobb! Finns inget bättre!


Fast gränserna mellan jobb och fritid flyter ofta ihop med varandra i ett stall. Det kan vara svårt att hålla isär när man har sin häst uppstallad på jobbet. Det syns ju ingen skillnad på mig som person om jag är där på min arbetstid eller inte. Därför blir det allt som oftast så att man svarar på några frågor, skriver upp en tid för igenridning eller tar ett telefonsamtal trots att man egentligen har ledigt och kommit för att rida sin häst. 


Det är oftast okej. Fast när någon vill boka igenridningstid när de träffar mig på affären eller på bion. Då tycker jag att jag har rätt att säga nej, det passar inte nu. Jag tror att ni förstår :)


Jag har jobbat i stall mer eller mindre sedan jag gick sista åren i gymnasiet. Först på helger och kvällar och sedan i huvudsak. Stått i ridhus och haft lektion sedan jag var sjutton men också gjort de stora tunga bitarna med att hålla rent i stall och sköta om hästar. Jag har utbildat mig under tidens gång. PRIK 1, RIK 0. RIK 1, Hästskötare, Tränare, Domare och så vidare. Utbildningar fyller på energin och entusiasmen för jobbet. 


Det gör ridningen också! Att rida själv, träna och få nya idéer och hitta nya vägar och sätt att tänka är det som får mig att tycka det är lika roligt varje gång jag får ställa mig i mitten och ta mig an ett gäng glada ryttare och hästar. 


Ni har kanske hört uttrycket: 

”Ju mer man rider och lär sig om hästar desto mer förstår man hur lite man faktiskt kan! ”

Det är så sant! Jag upplever att jag blir mer och mer ödmjuk inför hästar och ridkonst ju längre tiden går.

Jag kommer aldrig, aldrig att lära mig allt. Men jag kommer att lära mig mer och förstå mer och kanske förstå att jag inte förstått tidigare.

 

Hästar är fantstiska lärare!

 

Jag är mitt i en rolig vecka! I torsdags och fredags tränade jag själv och höll lektion för andra. I lördags packade jag hinder, häst och hästskötare och for iväg för att hålla clinic om Working Equitation. Det var riktigt kul! Nu är det så många ridskolor som börjat introducera WE i sin verksamhet. Jag har varit runt bland flera av Uppsalas ridskolor men också i Dalarna, Sundsvall, Stockholm och Västerås bland annat. Om några år kanske WE är lika vanligt som hoppning och dressyr i ridskolornas koncept. Hoppas det! Jag hörde att någon förutspått att WE kommer vara den tredje största ridsportgrenen inom några år. Spännande!

 




På söndagen dömde jag klubbdressyr hemma hos oss. Femtiofem starter var det denna gång! Så Linda fick rycka in och döma den första klassen för annars hade nog alla mina hjärnceller tagit ledigt. 


 


På måndagen reste jag till Strömsholm. Denna gång för att bisitta vid deras kvällstävlingar. Det betyder att man sitter bredvid som skrivare eller att man bara iaktar. Det är viktigt att lägga tid på detta för att bli en bättre domare. Sätta sig in i hur andra tänker och dömer. Jämföra och tänka om och lära sig. Det var också roligt! Men jag kände hur förkylningen som legat på lur sedan slutet på förra veckan började ta överhanden. Så förfriskningarna på bilden fick blandas ut med alvedon. 


 


I morse fick det bli en skogstur till häst. Han är säker på fötterna min lilla "Lus" så isen bekymrade inte. Och hästarna som busade i hagen som vi red förbi bekymrade inte heller mer än att han ruskade på sitt huvud så den långa vita manen fladdrade i vinden. Det var lite råkallt men luften var klar. Sedan gick jag hem och lade mig. Kände att jag var helt och håller slut poch släppte äntligen ut  förkylningen och sov till eftermiddagen.


 


Jag har faktiskt tid till att vara sjuk imorgon också! Så det ska jag vara och så ska jag jobba litegrand :) 

Men sedan har jag planerat att vara frisk igen. Torsdag och fredag är det lektioner för elever och på lördag reser jag tillbaka till Strömsholm för Domarfortbildning. På söndagen besöker jag ett ridhus i närheten där ett gäng ryttare och hästar provade på WE för några veckor sedan. De är taggade och nu kör vi igen och denna gång dubbelt så många och två grupper. Jag är redo! 


 



Och snart, alldeles snart börjar tävlingssäsongen. Jag längtar! 

Nu ska jag slå upp sidan 32 i den bok jag läser för att lära mig mer. 

Sen kan jag lära er, och ni kan lära mig och hästarna kan lära oss!


   

Av Ulrika Pernler - 1 mars 2013 14:12

 


Hej! När ni ser den här bilden kanske ni tänker OS eller OS-kaos. Men det är faktiskt de nya ringarna till tjuren som jag knåpade ihop på eftermiddagen. Lite gladare färger, lite större och förhoppningsvis mycket bättre för oss att både se och fånga när vi sätter fart mot tjuren i ridhuset. Dessutom kan man använda dem på midsommaraftonens femkamp om man vill. Fast jag vet inte riktigt om de flyger rakt nu när jag har satt fast en stålbricka i dem... Bra med flera användningområden i vilket fall. 


I morgon ska jag ta med några av dem till Stora Ekeby dit Lusen och jag ska åka för att hålla en clinic på ridskolan/ klubben. Det ska bli roligt. Framförallt tror jag att Lusen tycker det så jag får nog ta med mig lite dubbelhäftande tejp till sadeln och handskar med bra grepp. Det bästa är att jag ska rida och prata samtidigt. Det kan nog bli väldigt underhållande kan jag tänka. 


Jag har förberett hindren och hästen men inte så mycket pratet. Jag brukar just inte ha några problem med att hitta ord. Men jag brukar skriva ner några stolpar för de viktigaste sakerna som jag vill ha sagt. Det gäller att inte skriva för mycket för det är otroligt svårt att rida och bläddra i papper samtidigt. Nä, det får nog räcka med vad som ryms på manschetten! 


Hur man förbereder ett föredrag är nog väldigt olika. En del vill skriva ner ordagrant och andra stolpvis och nån kanske har det hela i huvudet. Hur man kommer ihåg saker är väldigt individuellt. 


Detsamma gäller hur man lär sig namn. Att kunna namnen på dem man pratar med, har lektion för eller möter på olika sätt är väldigt viktigt för mig. Det är på något sätt respekt och visat intresse att lära sig någons namn. 


En del av oss har lätt för att lära oss nya namn och andra har jättesvårt. Det är nog som det är. Men det finns många bra tekniker för namnlärande. Man kan tänka att Fia hade Flätor och Rebecka hade Röd tröja och så vidare. 


När jag har en ny grupp framför mig vilket händer ganska regelbundet då jag åker runt och har olika aktiviteter så brukar jag börja i ena änden när hästar och elever står uppställda. Så börjar jag med den första eleven och frågar efter namnet som tex är Eva. Så säger jag Eva medan jag ser på personen. Sen frågar jag nästa som kanske heter Maria. Efter det säger jag Eva och tittar på Eva och så Maria och tittar på Maria. Så är det nästa person som heeter Gunnar. Jag repeterar från Eva, Maria och så Gunnar. Så går jag vidare. Personerna på gruppen kanske tänker att den där människan är ju knäpp. Men sånt biter inte på mig längre och systemet för att lära mig namnen fungerar perfekt. För mig! 


Jag brukar göra likadant med hästarna. Men då frågar jag ryttarna om namnen förstås för hästar avslöjar inte gärna sina namn bara sådär. Det kan du väl läsa själv på boxdörren tänker de. Det brukar hinnas med att rpetera hästnamnen medan ryttarna skrittar fram. 


Om man är hopplös på att lära sig namn, vilket faktiskt inte är helt ovanligt,  så kan man skriva en fusklapp och ha i handen. Rätt så liten så den inte syns för bra men går att läsa utan förstoringsglas, för det ser konstigt ut. Känner man varken hästar eller människor så kan man skriva Maggan-röd tröja- Brunte- bläs, Anders- grå byxor-Mulle- skimmel och så vidare. 


Nu ska jag inte säga att jag alltid kommer ihåg namn. Vissa dagar har jag namnafasi och kan i stort sett glömma mitt eget namn. Men det är normal för folk i min ålder. Då brukar jag bara skriva en fusklapp som jag kan ta fram innan jag presenterar mig för folk som jag möter. Ulrika- blå byxor och otämjbar frisyr, brukar det stå på den. 

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards