Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 18 april 2009

Tankens kraft

Av Ulrika Pernler - 18 april 2009 21:04

Hej! Så här stod det på klotterplanket ikväll: "Det var JÄTTE kul idag vi red ute på dressyrbanan. Jag red Clou <3<3.Hon var jätte fin. "
Det gjorde mig glad och jag är helt övertygad om att Clou också tyckte det var ett roligt arbetspass.


Tänk vad man kan uträtta med tankens kraft. Både bra och dåligt. Det bästa är att man själv kan bestämma över sina tankar! Om man bara vill. Ska man syssla med hästar och ridning är man tvungen att göra det. Annars kommer man för alltid att stampa kvar på ruta ett.

 

För någon vecka sedan stod jag och höll i min häst som skulle få sina skor bytta. Flera gånger gick människor förbi bakom hovslagaren och hästen trots att hon uttryckligen bett dem gå en annan väg för att inte störa. Vår hovslagare är en duktig hästkännare med långt tålamod och alla våra hästar tycker mycket om henne.

Då någon passerade för den fjärde gången så reagerade plötsligt min häst genom att hoppa rakt upp i luften. Han slog huvudet i taket och krossade en lamparmatur och hovslagaren tappade greppet och flög en bit åt sidan.

-          Oj, nu kände han att jag blev arg, sa hovslagaren. Sedan klappade hon om hästen som precis som hästar gör hade känt av den förändrade sinnesstämningen på en kort sekund.

-          Förlåt mig sa hovslagaren.

Hon var ju naturligtvis inte arg på hästen utan bara irriterad på springet av folk. Men en häst som känner av en sinnesstämning kan ju inte ha en aning om vem eller vad vi människor är irriterade på.

 

En häst kan känna lukten av adrenalin på långt håll. Den kan också läsa av människans kroppsspråk på stort avstånd. Så om du är rädd, arg eller stressad när du kommer med sadeln genom stallgången så kan du vara säker på att hästen vet det långt innan du är framme vid boxdörren.

 

Betänk bara att du är sen till din lektion. Du var tvungen att jobba över och dessutom var det kö när du skulle köra till stallet. Uppropet har redan varit och de övriga eleverna håller som bäst på att sadla sina hästar när du kommer instormandes genom stallgången.

Du får en häst av instruktören, springer in i sadelkammaren, sliter ner sadeln och jäktar mot boxen. I samma sekund har du i stor sett ruinerat dina möjligheter till ett bra pass och hästens puls har gått upp med åtskilliga slag per minut.

 

Detsamma gäller människor med yviga rörelser, höga röster eller hårdhänt sätt vilket är väldigt stressande för hästen. Vi människor uttrycker oss väldigt olika och är olika till sättet. Men ska vi bli duktiga på att hantera hästar så måste vi ha god kännedom om hur vi ”uppför” oss. Man har till exempel mätt pulsen på hästar när deras ryttare klappar dem under ridning. Det visade sig att när man klappade hästen med slag på halsen så gick pulsen upp åtskilligt och hästarna visade tydlig stress. När man däremot strök över halsen som beröm, sjönk pulsen och hästen sänkte huvudet och slappnade av.

Målet med ridningen skall alltid vara att hästen ska vara både psykiskt och fysiskt avspänd när den jobbar under ryttare men det är minst lika viktigt när hästen hanteras eftersom det är då man skapar grunden i förtroendet mellan häst och människa..

 

Så att jag alltid ber de elever som ser jäktade ut att ta tre djupa andetag innan de går till sin häst har en mycket uttalad anledning!

 

I jobbet som instruktör kan jag se tydliga exempel på vad som händer med en häst på grund av elevens sinnesstämning. Samma häst kan reagera på helt olika sätt under samma kväll och timmarna efter varandra. Därför försöker jag lägga jag mycket jobb i undervisningen på att få eleverna att rida avspänt och med positiv inställning.

 

Två av de sämsta känslorna vi människor kan ha i kommunikationen med häst på marken och uppsuttet tycker jag är frustration och ilska. Frustration kan vi till exempel känna när vi inte kan förmedla det vi vill till hästen. Men då är det ju faktiskt vi själva som äger problemet! Frustration kan också växa till ilska och då är det verkligen dags att ställa in hästen i stallet och ta ut sina känslor på något ”dött” ting.

Känslor som frustration och ilska skrämmer alla hästar och en rädd häst kan aldrig någonsin ta till sig en instruktion varken på marken eller under ridning.

 

Det bästa är att man faktiskt själv kan bestämma om man vill känna frustration eller ilska.

 

Jag brukar säga att alla hästar vill göra rätt. När hästen inte gör det vi ber om så finns det alltid en anledning. Den förstår inte eller den kan inte. Jag tycker inte om att säga att hästar inte vill! Vår uppgift som ryttare är att förbereda hästen på ett sätt som gör det möjligt för den att göra det vi ber om. Gör vi en galoppfattning utan att få galopp så har vi inte förberett hästen så att den kan utföra galoppfattningen. Hästen har inte den rätta balansen därför att vi inte har gjort någon halvhalt, vi har släppt stödet på yttertygeln, vi sitter inte mitt över, vi rider inte i takt, vi har för bråttom med en häst som inte är tillräckligt stark eller inte har kommit tillräckligt långt i sin utbildning, vi kanske ger ofullständiga eller motsägelsefulla hjälper och så vidare. I samtliga fall så är det vi själva som äger problemet och det är bara vi själva om kan göra något åt det.

 

I samma stund som man förstår det så kan man ägna sig åt att känna i ridningen och rätt som det är får man känslan! Det är en fantastisk betalning för oss instruktörer att få höra er elever beskriva hur ridningen får er att släppa all stress på jobbet och annat och att stunden i stallet bara är njutning. Det mår hästarna bra av!

 

Ja, hästar är stora djur men de är också otroligt känsliga.

 ”Optimism är att se varje problem som en möjlighet!”  

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards