Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 29 april 2009

Är hjälmen huvudsaken, eller?

Av Ulrika Pernler - 29 april 2009 16:35

Hej! Häromdagen såg jag en ung tjej som red på en häst längs den tungt trafikerade Östhammarsvägen. Hon var iklädd jeans och gymnastikskor och som grädden på moset hade hon hoppat över att ta på sig ridhjälmen.

 

Inte bra alls, tänkte jag. Men man kan inte göra något eftersom det inte är lag på att ha hjälm när man rider. Dålig reklam för ridsporten är det ändå. Speciellt med tanke på hur många av våra elever på väg till ridskolan som kanske åkte förbi det där ekipaget i vägrenen.

 

På ridskolorna ligger säkerhetstänkandet på en hög nivå. Eleverna får lära sig från början att alltid rida med rätt klädsel. Det gäller inte bara ridhjälm på huvudet utan också rätt fotbeklädnad för att undvika att fastna med foten i stigbygeln vid eventuell avfallning. Att alltid bära tröja med ärm (gärna lång) för att undvika fula sår vid avfallning på grus. Även en tunn tröja med lång ärm skyddar bra om man skulle bli nafsad av hästen. Att bära säkerhetsväst vid ridning och då framförallt vid hoppning där man riskerar att slå sig på hindermaterial. I skog och mark skyddar västen om man skulle falla av på en stenig och ojämn stig.

 

Därtill rider eleverna på välutbildade och lugna hästar under översikt av utbildad personal.

 

Allt det där är självklart för ridskoleeleverna. Ryttarens utrustning vid ridning ifrågasätts inte en gång av eleverna och vi instruktörer jobbar hårt för att få fram vårt budskap om säker ridning.

 

Socialstyrelsen har räknat ut att det händer en olycka per tusen ridtimmar vid lektionsridning på ridskola. Därmed räknar man ridning på ridskola som en säker aktivitet.

 

Om man ser till vad som har föregått ridolyckor så är det två saker som återkommer. Den ena är okunskap. I mina öron låter det helt korrekt. Om man inte är van vid hästar så är det väldigt svårt att förstå och förutse hur hästen ska reagera i olika situationer. Därför är det så viktigt att vi ryttare aldrig överskattar vår förmåga! Den andra orsaken som återkommer är slarv. När det gäller slarv så tror jag det är när hästvana personer underlåter att göra som de borde, och som de egentligen vet att de borde!

 

Slarv med grimskaft vid utsläpp, att sitta upp fast inte hästen står still, rida full galopp hemåt över åkern. Så onödigt!


Så den här tjejen som rider utan hjälm i kanten av en tungt trafikerad och olycksdrabbad väg. Var lärde hon sig rida? Har hon gått på en ridskola och fått lära sig alla säkerhetsrutinerna? Vad hände sedan? Glömde hon bara bort allt? När hon fick en egen häst upphörde tydligen alla regler att gälla.


Jag tänker i alla fall fortsätta att sitta av när jag tar av mig jackan. Jag tänker ta på mig ridstövlarna inför varje ridtur. Jag tänker fortsätta ha hjälmen på fast jag bara ska longera. Jag har ridit i trettio år och vägrar att b li hemmablind! Men så har jag också sett vad slarv kan orsaka.

 

Det här med hjälm förresten. Jag läste en gång någonstans att av de huvudskador som uppkommit vid ridolyckor under ett antal år så hade nästan nittio procent av ryttarna ridit utan hjälm!

 

Minderåriga  måste ha hjälm när de cyklar. Mopedåkare och motorcykelåkare måste bära hjälm. Ska det vara så svårt att stifta en lag om att man måste använda hjälm vid ridning?

 

Jag kan inte förstå!

 
 
Ingen bild

Anna

29 april 2009 21:06

Jag vet inte om det var dig eller en kollega jag såg som gick och hämtade hjälmen när en privathäst skulle longeras en kort stund och inte en ridskoleelev fanns på hela anläggningen. Så jag kan intyga att du, eller om det var din kollega, lever som ni lär.

Det är bra och det ger respekt.

Har följt din roliga blogg ett tag och UPK verkar vara en riktigt bra ridskola med engagerade ridlärare som gör massor för sina elever.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards