Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 21 februari 2012

Ridsporten fortsätter att missgynnas!

Av Ulrika Pernler - 21 februari 2012 21:13

Hej! I dagens UNT så finns följande artikel att läsa angående de fortsatta orättvisorna mellan idrotterna vad gäller stöd från kommunen. Gå gärna in och kommentera artikeln på www.unt.se 

Ridsporten missgynnas

Ridning missgynnas konsekvent av Uppsala kommun. Traditionellt manliga idrotter får kommunala större bidrag som täcker en mycket större andel av deras kostnader, skriver Lars Pernler i dagens unt debatt.

Politiker kommer och går men orättvisorna vad gäller stöd till olika fritidsaktiviteter består. Idrott är fortfarande manligt kodat. Hur bidragen fördelas beror på vem som sitter i beslutande positioner i kommunen. Ju närmare beslutande organ, desto fler män.

Ett färskt exempel visar att i Region Gotland svarar ridsporten för 14 procent av regionens samlade idrottsutövande medan ishockeyn bara har 5 procent. Trots det fick ishockeyn cirka åtta miljoner kronor i driftbidrag medan ridningen fick nöja sig med 600 000 kronor.

Den anläggningsansvarige på kultur- och fritidskontoret på Gotland är uppgiven: ”Vi är inte jämlika. Det är vårt dåliga samvete att det ser ut på det här sättet. Men ishockeyn har starka företrädare i toppen som inte vill att bidragen skall omfördelas. En ishall i regionen kostar 1 800 kronor i timmen att driva och ett hockeylag betalar 65 kronor i timmen. Det är inte rimligt att kommunen skall betala 96 procent av kostnaden”.


Exemplet från Gotland gäller också för Uppsala kommun. Även här är man medveten om situationen men ointresserad av att rätta till missförhållandena. Ett års utredande av ett nytt bidragssystem initierat av ridsportens företrädare resulterade i en rapport som konstaterade att ridsporten fortfarande är missgynnad vad gäller ekonomiskt stöd.


Chefen på dåvarande fritids- och naturkontoret skrev i förslaget till beslut att ”de förslag som utredningen presenterar endast i mycket begränsad omfattning påverkar de upplevda obalanser som främst gäller anläggningsfrågan. För att lösa denna fråga föreslås att ett framtida fritidspolitiskt program bör slå fast de övergripande principer, som i sin förlängning ger nämnden de resurser som behövs”.

Beslutet i nämnden följde förslaget från fritids- och naturkontoret – och ridsporten fortsatte att missgynnas. Beslutet var enhälligt och ingen partiföreträdare ifrågasatte om beslutet harmoniserade med kommunens grundläggande princip att ”all verksamhet som bedrivs av kommunen ska ta sin utgångspunkt i allas lika värde och vikten av att så långt möjligt skapa likvärdiga villkor”.


Men det är inte av ekonomiska skäl som kommunen inte förmår rätta till orättvisorna. Mindre än en månad efter att beslutet fattats om att en satsning på ridsporten inte var aktuell beslutade idrotts- och fritidsnämnden att satsa drygt 40 miljoner kronor under en tioårsperiod för att stödja basketens barn- och ungdomsverksamhet.

Det sker genom att man ger ett driftbidrag till Studenternas IF Hall AB till den nya Rosendalsanläggningen på drygt 40 miljoner kronor vilket samtidigt innebär en direkt subvention till basketen på motsvarande belopp. Timkostnaden landar på 875 kronor vilket är av ungefär samma storleksordning som kommunen subventionerar innebandyalliansens lokaler med.


Andra exempel är driftbidrag till bandyalliansens hall motsvarande 2,3 miljoner kronor om året i 25 år. Ett kommande driftbidrag uppgående till 14 miljoner kronor årligen under 25 år kommer att utbetalas till hall för innebandy och friidrott. Listan visar med all önskvärd tydlighet att pengarna finns men förmågan eller viljan att fördela dessa på ett rättvist sätt saknas.


Samtidigt visar ovanstående exempel med Studenternas IF Hall AB hur enkelt och praktiskt problemen skulle kunna lösas. Uppsala Ponnyklubb, vilken jag representerar, äger sin ridanläggning och våra medlemmar står i princip för alla kostnader för anläggningen bortsett från ett kommunalt anläggningsstöd motsvarande cirka 200 000 kronor. Det är bland annat det här som gör ridsporten dyr.


Vi får i dag ingen kommunal subvention på 90 - 95 procent av lokalkostnaden som de flesta andra föreningar får. Men vi erbjuder nu kommunen att köpa 100 timmar i veckan under 46 veckor per år, vilka vi sedan hyr tillbaka för en summa motsvarande markeringsavgiften på 40 eller 80 kronor.


Preliminärt behöver vi ta ut en hyra av kommunen som inte ens är hälften av vad Studenternas IF Hall AB får av kommunen. Svårare behöver det inte vara att skapa rättvisa och då behöver man inte ”gömma” frågan i en långtidsutredning.


Lars Pernler

ordförande Uppsala Ponnyklubb


Länk till artikeln 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards