Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 20 juli 2013

De nya hästarna är redo för höstterminen

Av Ulrika Pernler - 20 juli 2013 21:33

Hej! I våras pensionerade vi ett par hästar i ridskoleverksamheten. Nya hästar kom och nu när halva sommaren har gått så har dessa hästar både hunnit komma väl in i våra hästflockar och dessutom ridits en hel del för att förberedas för att kunna börja jobba under höstterminen. 


 

Wincent E som är en sjuårig valack kom i maj och hann prova på att gå med på ett par lektioner i slutet av terminen. Han är väldigt vänlig och har en fin balans och bra rörelser. Wincent är en rejäl häst som fortfarande behöver lite tid att växa i sig själv. Han får växla arbete på bana med att komma ut i skogen och kliva över stock och sten. De som ridit honom har blivit förtjusta :)


I juni tog vi hem tre Irländska hästar. En häst av lite mindre modell och två C-ponnys. De fick gå direkt ut på bete för att äta upp sig efter resan. Men vi började ändå sitta på dem och rida små skogsturer rätt så fort för att de inte skulle "förvildas" :) 


 

Golden Joy kallar vi helt enkelt för Joy. Han är en liten stor häst på knappt 160 cm i mankhöjd. Han har varit en klippa från dag ett. Lugn och snäll. Vi brukar använda en väl inskolad ridskolehäst som "mentor" till nya hästar när vi rider. Mentorn får gå först i ledet ute i skogen och vara draghjälp vid hoppning till exmpel, tills man känner de nya hästarna bättre och vet hur de reagerar i olika situationer. Men Joy kunde rätt så fort gå in och ta den rollen. Det känns som att han är redo att börja på sitt nya jobb när som helst. 


Så var det C-ponnyerna Munsboro Humle och Munsboro Dumle :) En vit och en brun. Med tanke på att Dumle är en chokladkola så kunde man tycka att det vore praktiskt om den chokladbruna ponnyn hetat Dumle. Men så var det såklart inte. Det är den vita som är Dumle. 


 

Dumle är ju bara söt så man smälter. Han har  varit den av det tre irländarna som varit mest vaken, men på ett bra sätt. Pigg och lite känslig men samtidigt nyfiken och det har gått super att rida honom. Jag kan tänka mig att han till en början får prova att gå med på träningsgrupperna tills han känner sig hemma med att gå på lektion. Precis som ni är vana att vi gör med nya hästar. 


 

Och så var det Humle till sist. Han har hunnit äta upp sig en del sedan den här bilden togs för en månad sedan. Ett tag hade han det lite jobbigt med de "svenska myggen" och fick nässelutslag. Det är faktiskt rätt så vanligt att det är så den första sommaren för importerade hästar. Det är inte det att det inte finns mygg och knott på Irland utan att myggornas bakteriefloror skiljer sig åt. Det har en veterinär förklarat för mig då jag undrade. Det var rätt så lätt att lösa ändå genom att låta honom ha ett flugtäcke på sig utomhus. Nästa sommar klarar han sig säkert fint. Det brukar vara så. 


De stunder Humle är inne i stallet för ridning så tittar han alltid upp nyfiket när han hör att någon kommer. Han har varit lugn och fin att rida och jag tror inte det dröjer länge förrän han är "en i gänget" på lektionerna. 


I vanlig ordning så släpper våra hästar in nykomlingar så fint i flockarna. Ridskolans hästar går ju i huvudsak i två stora flockar i stora hagar. På sommaren har vi en tredje flock för de ponnys som inte mår bra av att äta mycket gräs. En ponnyhjärna är inställd på att äta för att överleva, vilket betyder ät så mycket du kan, man vet aldrig när det kommer dåliga tider. Ibland vet små runda ponnys inte sitt eget bästa. :)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards