Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 2 maj 2008

Mina hjärnceller jobbar för högtryck

Av Ulrika Pernler - 2 maj 2008 15:28

Hej! Idag har jag gått omkring i stallet och skrutit och skrävlat över att jag ska bräcka mig själv när jag dömer dressyr på söndag. Nu börjar jag bli lite nervös över hur jag ska lyckas.

Det är nämligen så att det är Dressyr DM för lektionshästar i Bälinge på söndag och jag ska vara domare i den första klassen, en LC:2 samt döma kategori B och C i LB:1.  

 

Det är många som ska vara med så det blir två ”stora” klasser. Naturligtvis så vill alla deltagarna och inte minst deras föräldrar att det ska gå snabbt under tävlingsdagen.

Lång väntan mellan starterna främjar inte direkt resultatet utan skapar mest utmattade ryttare och hästar som har tappat sugen.

 

Det är där domaren kommer in. I stort sätt är det ju bara domaren som kan påverka hur det flyter på genom att vara klar med bedömningen i samma veva som ekipaget ridit klart och sedan blåsa igång nästa tävlande.

 

För att inte tappa ansiktet inför alla jag har skrutit inför så är jag tvungen att komma fram till en fungerande plan. Hela eftermiddagen har jag funderat och till viss del luftat mina idéer för några nära stående personer.

 

Idé nummer ett: Skriva i ordning alla protokoll i förväg. Då kan jag blanda lite femmor, sexor, och sjuor. Så räknar jag ihop poängen och lägger det bästa överst. Jag har ju startlistorna på nätet så jag skulle helt enkelt kunna lotta mellan ekipagen och sedan skriva de dragna namnen allteftersom på protokollen.

Det blir ganska så rättvist eftersom jag inte kan favorisera några ryttare på så sätt.

Jag gillar den här idén eftersom jag slipper tänka så mycket på själva tävlingsdagen. Jag kan ju i princip tugga tuggummi och läsa en serietidning. Då och då kan jag titta upp och se intresserad ut.

 

Idé nummer två: Varje ryttare får tre och en halv minut på sig att rida programmet. Jag tar tid och blåser i min visselpipa när tiden är ute. Så får ekipaget poäng efter vilket moment de hunnit till. Har man hunnit till moment 14 så får man 14 poäng. Har man hunnit till moment sju så säger jag bara ”Sorry” för då är man chanslös.

På så sätt får man ju säkert lite bättre fart på ryttarna eftersom de vill hinna så mycket som möjligt. Det kan tänkas att vi slår nytt världsrekord i att rida LC:2 på tid just i Bälinge på söndag!

 

Idé nummer tre: Jag stryker helt enkelt galoppdelen i programmet på eget bevåg. Det är ju ändå själva galoppmomentet som brukar vålla mest problem för ryttarna.

På så vis spar jag tid och ryttarna slipper känna sig ledsna över att det blev svårt i galoppen. Jag har alltid hållit på att man ska sluta när det går som bäst.

Utan galopp så kan nog programmet vara klart på under fyra minuter…

Fasen att man alltid ska skryta innan man tänker...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards