Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 30 januari 2010

Hur är det med allmänkonditionen?

Av Ulrika Pernler - 30 januari 2010 11:02

Vill man utvecklas som hästmänniska och ryttare vill det till att man har bra koll på sina personliga egenskaper som känslor, kroppsspråk och kondition. Det går absolut inte att ljuga för djur. Man blir avläst och avslöjad inom några få sekunder.


Valet ligger hos en själv. Med medveten övning kan vi stärka de egenskaper vi behöver för att utvecklas i vår ridning.


Här är några viktiga egenskaper för den som vill möta hästen på rätt sätt.

  • Vi måste naturligtvis känna kärlek till djur. Hästen är inte något redskap. Det är väldigt viktigt att hästen känner glädje i det arbete som man gör tillsammans.
  • Vi måste ha tålamod och stor förmåga till självbehärskning. För att nå fram till sin häst måste man vara lugn och fokuserad. En frustrerad eller till och med arg ryttare gör bäst i att sitta av och släppa ut sin häst i hagen i stället.
  • Disciplin. Att aldrig frångå säkerheten när man hanterar hästarna. Att vara fokuserad, tydlig och målinriktad.
  • Inlevelseförmåga. ”Endast den som försöker förstå hästens väsen beter sig korrekt i umgänget med hästen.”
  • Vi måste vara beredda att söka felen hos oss själva. Så länge man lägger skulden på hästen så kommer man inte att utvecklas som ryttare. Vår uppgift är att alltid ge hästen de bästa förutsättningarna för att genomföra det vi ber om. Om hästen inte gör det vi önskade så måste vi ställa oss frågan om det var för att hästen inte förstod vad vi menade eller om den helt enkelt inte förmådde att utföra det vi bad om.
  • Vi måste vara beredda att ständigt vilja lära oss mer. Det finns alltid mer att lära. Vi måste vara öppna för att ta till oss nya insikter och vi måste vilja lyssna.
  • Vi måste ha viljan att utveckla vår skicklighet!
  • Vi måste ha viljan att utveckla vår koncentrationsförmåga.

 

Rent fysiskt måste vi också vara i god kondition för att kunna sitta bra, inverka rätt och orka vara konsekventa i t ex hjälpgivningen.

  • En ryttare måste ha god allmänkondition.
  • En ryttare måste ha ett fungerande samspel mellan kroppen och rörelserna
  • En ryttare måste ha känsla för takt och rytm
  • En ryttare måste ha viljan att utveckla sin förmåga att behärska kroppen

Allt detta utvecklar vi under utbildningens gång.


Med andra ord gäller det att jobba mycket med sig själv om man vill utveckla sina ridkunskaper och sin förmåga att hantera hästar på ett riktigt sätt.


Det har gjorts tester på hur höga röster, oriktigt användande av spö eller okänsliga hjälper höjer hästens puls och blockerar hästens inlärningsförmåga!


Med egen vilja och träning blir man en mästare på att kontrollera sina känslor och då menar jag på ett positivt sätt. Det är skönt att själv kunna bestämma sig för att lägga dåliga känslor som frustration, ilska och stress åt sidan. Den kunskapen har man mycket nytta av även på andra platser än i stallet.


Vill du bli en duktig ryttare? Valet ligger hos dig själv!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5 6
7
8 9 10
11
12
13 14 15
16
17
18 19 20 21 22
23
24
25 26 27 28
29
30 31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards