Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg den 14 juli 2010

Av Ulrika Pernler - 14 juli 2010 17:44

  

Hej! Jag hörde att runt 150 000 blixtar slog ner i Sverige igår. Jag såg inte till dem men antar att de var någon annanstans än runt Uppsala. Idag är det onsdagen den 14 juli och nästan precis halva sommarlovet har gått. Eller så kan man se det som att nästan precis halva sommarlovet är kvar.


Sådana här varma och torra somrar så blir det torrt och hårt i markerna. Både i hagar och på ridbanor. Man får tänka efter och ta hand om hästarnas ben lite extra. Det kan märkas en tydlig skillnad på hur hästarna rör sig i ridhuset mot hur den rör sig på utebanan.


Just nu väljer jag att rida inne när jag ska träna lite extra eftersom jag har den möjligheten. Men kan man inte göra det så får man vara uppmärksam på hur hästen rör sig, hur man anstränger den och att den inte får hårda gallor eller värme i benen.


Torra hovar, trasiga hovkanter och tappskor brukar också komma som ett brev på posten. Det tillförs förstås inte någon fukt till hovarna när det inte finns någon fukt. Jag hade för länge sen en häst med väldiga problem av torra hovar på sommarhalvåret. Vi försökte underhålla med blöta filttofflor under natten. Dessa åt han så gott som upp i parti och minut. Till slut gjorde jag egna tofflor av disktrasor eftersom det blev billigare. Han åt upp dem med...


I värmen blir det lätt sommarsår även av små skavanker. Hästarna svettas extra mycket och får lätt små skav av sadelgjordar och annat. Det gäller att hålla utrustningen ren och mjuk. Får flugorna möjlighet att käka i små sår så blir de ganska snart både stora och fula och dessutom svårläkta i den här värmen.


Förr fanns en bra salva som hette Socatyl. Vi brukade använda den för att den bildade en hård "skorpa" över såret som skyddade för flugangrepp. Då den inte finns att få tag på längre så får man täcka med någon anna fet salva. Se till att göra rent först bara så att ni inte stänger in någon bacillusk!


Många av oss har semester i Juli och det är väl tur det så man hinner ta hand om sin häst extra mycket nu när det behövs!


Ha det bra i värmen!

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14 15
16
17 18
19 20 21
22
23 24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards