Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 23 maj 2008

Hoppet har tänts!

Av Ulrika Pernler - 23 maj 2008 10:24

Hej! När vi var yngre och ute på en sådan där härlig sommarritt, barbacka på en ponnyrygg i solsken med massor av mygg så brukade vi alltid sjunga. Vi sjöng alla sommarvisor vi kunde och sången ekade mellan trädtopparna och skrämde förmodligen slag på en och annan fågel också. Hästarna lunkade på medan vi sjöng och sommarlovet kunde inte vara bättre.



Under min tid som skötare så hade vi en kör, "Ekekören" som tränade och uppträde på ridskolan, till allas förtvivlan. Jag var körledare och det gjorde ju inte saken bättre. Körens styrka var att samtliga fyra deltagare aldrig sjöng samma stämma samtidigt.

 

Så här i nära sommartid så är vi nog många som går runt och trallar på de visor man sjöng på skolavslutningarna som barn. Jag tror alla har i färskt minne känslan som infann sig när man satt i kyrkan den allra sista dagen före sommarlovet och kyrkorgeln spelade introt till psalm 199, Den blomstertid nu kommer.

 

Den 15 april i år gick jag som ni vet över till 40-75 årskategorin av människor. En stor förväntan som jag hade var att jag på ett naturligt sätt skulle kunna börja sjunga psalmer med min nya ljuva kyrkostämma.

 

Jag har alltid förundrats över alla äldre människor och då företrädesvis damer som sitter i kyrkbänkarna och sjunger psalm efter psalm med sina ljusa och lätt spruckna stämmor. Tidigt insåg jag att kyrkstämman var något som måste få växa fram med åldern så jag väntade och hoppades.

 

Så hände det. Jag fyllde 40 och kastades in i framtiden med denna stora förhoppning. Tiden efter min födelsedag har jag tillbringat med att träna upp min väna stämma inför barnens skolavslutning. Jag har sjungit i köket, i badet och inte minst i bilen. Kanske har någon av er mött mig ute på vägarna och undrat om jag haft andnöd eller sett ett spöke på grund av den vidöppna munnen. Men lugn det har bara varit ett av mina övningspass.

 

Så till kärnan. Jag har problem! Rösten spricker i de höga tonerna och i de låga och inte sällan i tonerna mitt emellan. Var är min kyrkostämma? Som jag har väntat!


Jag har en moster i 70-årsåldern som är jätterar och alltid ringer när man fyller år. Hon har den bästa av kyrkostämmor och kommer upp i obeskrivbara toner när hon sjunger i luren. Man brukar ha tinnitus i minst en vecka efter varje födelsedag. Så kyrkostämmo-ådran finns i familjen jag behöver bara hitta och plocka fram den.

 

I morse drog jag av en psalm i stallgången och lyckades som vanligt sjunga den i flera olika stämmor samtidigt. Så kom tonartshöjningen och jag tog ifrån magen. Jag såg hur Gabbi hoppade till och jag kan svära på att håret reste sig på armarna.

-Wow, där var du nära moster Eva, sa hon och ryste till.

 

Nu har hoppet tänts! Jag fick känna känslan om än bara för en sekund. Nu ska jag plocka fram ”Den svenska sångboken” som jag har liggandes hemma och öva, öva och öva!

Om några veckor sitter jag i Vaksalakykan på barnens avslutning och jag lovar att jag ska sjunga så håret reser sig på allas armar.  Barnen kommer att bli stolta!


 …En vänlig grönskas rika dräkt har smyckat dal och ängar. Nu smeker vindens ljumma fläkt de fagra örtesängar. Och solens ljus och lundens sus och vågens sorl bland viden förkunna sommartiden… 


…Och nu så vill jag sjunga att sommaren är skön och träden är så fina och marken är så grön och blommorna är vackra och höet luktar gott och solen är så solig och vattnet är så vått…

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards