Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 15 augusti 2008

Lady's Miss Take

Av Ulrika Pernler - 15 augusti 2008 16:54

Hej! Idag har det pratats om föl på klotterplanket. Föl är underbart söta och roliga att titta på. Här ovanför är det två fölbilder. Det bruna fölet är Sara Grandins egna uppfödning Romance som idag borde vara tre år och förmodligen precis är inriden. Det gula fölet är vår egen Bebben som ni kan läsa mer om här nedan.

 

Två gånger har vi haft dräktiga ston på ridskolan. Den ena gången var det en hyrd häst vid namn Shadow som bara blev tjockare och tjockare. Vid koll visade hon sig vara dräktig och fick åka hem till uthyraren där hon snart nedkom med ett väldigt fint föl. Uthyraren berättade senare att han försökt betäcka stoet men trott att det misslyckats. Så det fölet fick till slut både papper och en riktigt fin stamtavla.

 

En annan gång köpte vi ett sto som hette Lady Cokette. Hon var en fin liten welshponny i kategori B. Lady var lite tunn då hon anlände men la så småningom på sig ordentligt. Efter ett tag tyckte vi nog att hon la på sig lite väl mycket i proportion till den mat hon fick. Så det fick bli veterinärkoll och visst var hon dräktig. En dag under våren 1994 föddes Lady’s Miss Take. En mycket söt och liten gul fölunge som snart började kallas ”Bebben”. Det söta fölet nådde aldrig vuxen ålder eftersom hon drabbades av bencystor och sorgen låg tät i stallet den dagen hon försvann.

 

Dessa två historier är från UPK men jag tror det finns hundratals ridskolor i landet som varit med om samma sak. Att man hyr eller köper en häst som senare visar sig vara dräktig. Det är nog tyvärr den vanligaste anledningen till att det ibland föds föl på ridskolorna. Det som känns trist när ett sto fölar oväntat är att man inte har kunnat förbereda henne på fölningen på rätt sätt med specialutfodringar och så vidare.

 

Någon annan anledning att föda upp föl på en ridskola som vår finns inte eftersom det är kostsamt att ha en ridskolehäst stående i väntan på fölning och under tiden fölet är litet. Det är kostsamt att föda upp sin egen fölunge till en ridskolehäst också. Hästen får inte börja jobba på ridskolan förrän den är fem år. Om man lite lågt räknar med en kostnad på tretusen i månaden inklusive stallkostnad, veterinärkostnader, hovslagare och utbildning, så har hästen kostat 144 000 kronor den dagen den börjar arbeta.

 

Däremot så vet jag att det finns några privata ridskolor där ägarna bedriver avel vid sidan om och som använder en del egna uppfödningar i sin verksamhet.

 

Ett sto går dräktigt i elva månader innan fölet föds. De första fem månaderna brukar det gå ganska bra att rida men det beror förstås på hur dräktigheten fortskrider. Många promenadrider sitt sto i stort sett fram till fölningen. Men att jobba sin häst på slutet går ju förstås inte.


 Att gå igenom en dräktighet, fölning och diande tar hårt på kroppen. Efter fölningen tar det ett bra tag innan kroppen återgått till det normala. Därför bör man inte sätta igång sitt sto för snabbt efter att fölet har kommit. Vissa tycker att man kan börja skritta lite lugnt efter bara några veckor medan andra väntar upp till sex månader.


Ett sto med föl kräver mycket mer foder än en normal häst eftersom hon också ska producera mjölk. Om man tänker rida sitt sto hårt trots att det diar är risken stor att stoet faller ur (magrar) och varken får tillräckligt med mjölk åt fölet eller ork till ridningen.  Själv tycker jag att det klokaste är att låta stoet bara vara mamma så länge det behövs.  Fölet avvänjs oftast när det är mellan fyra och sex månader men det är naturligt för ett föl att dia upp tills det är nio månader.


Om man räknar ihop den tid då stoet är dräktigt och inte kan ridas med den tid hon är mamma åt sitt föl så blir det runt ett års vila för stoet.


Föl och unghästar är precis som små barn. De blir lätt förkylda och febriga. Man kan säga att det är ett sätt för kroppen att bygga upp sitt immunförsvar inför livets prövningar. Unghästarna behöver ha sina förkylningar. Däremot så brukar man råda till att inte blanda fölston, unghästar och rid-/tävlingshästar på grund av att de kan föra över smittor mellan varandra.


Unga hästar måste hanteras av vana hästmänniskor. Annars kan det hända otäcka olyckor. Inte för att unghästar är elaka utan för att de är ystra, leklystna och testar ledarskapet. Det passar inte att olika människor springer in och ut i boxen hos en åring.


Om man är intresserad av avel så kan det vara idé att söka till ett naturbruksgymnasium med inriktning mot avel. Där får man lära sig allt om hur man förbereder stoet, väljer hingst, dräktighetstiden och fölningen. Man får också följa fölen från födseln tills det är dags för fölmönstring och till sist själva inridningen innan försäljning.


Så hur gulligt det än är med föl så är det inte förenligt med ridskoleverksamheten. Vi får drömma om föl och kanske träffa dem också fast i något annat sammanhang.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards