Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg den 19 september 2008

Av Ulrika Pernler - 19 september 2008 09:14

Hej! Här ovan ser ni en bild på Torstäva Vaquero som föddes 1971 och vars stamtavla jag fortfarande kan utantill.


Igår och idag har det undrats lite på klotterplanket angående hästars stamtavlor. ”Hur kan man veta vem som är pappa men inte vem som är mamma åt en häst?” Jag måste ju hålla med om att det är riktigt konstigt. Förmodligen gäller det bara hästar utan ”riktiga” papper. Dessa hästar har åkt mellan flera olika ägare och namnen på föräldrarna har lämnats över muntligen. Det är väl också så att godkända hingstars namn är mer eller mindre kända och lättare fastnar i minnet medan stoets namn försvinner någonstans på vägen och till sist tappas bort.

 

Eller så blev det som i den där ”Viskleken”. Först hette stoet det vackra namnet ”Ullamaj” fast näste man hörde inte riktigt vad man sa så blev det istället ”äppelpaj”. Någonstans på mitten hette stoet ”Äppelskrutt”. När namnet ”Gubbstrutt” dök upp tyckte man nog det var dags att säga att mamman var okänd.

 

Själv samlade jag på stamtavlor när jag var liten. Jag åkte till biblioteket och lånade Stamböcker över New Forestponnyer. Sen satt jag hemma och ritade scheman och skrev av alla stamtavlorna. Min sköthäst Sirro var född 1971 och pappan hette Silverlea Sirocco, mamman hette Silverlea Sunkissed. Jag lyckades hitta tillbaka en hel massa generationer i hans stamtavla. När man kom till Forest Horse eller Forest Mare så kunde man inte komma längre eftersom det betydde att dessa hästar var någon av de tusentals hästar som levt fritt i New Forest i England.

 

De flesta människor fyller sina huvuden med allmänt vetande. Men mitt huvud är så fullt av stamtavlor så jag inte fått plats med så mycket allmänkunskap. Om man däremot väcker mig mitt i natten och frågar om Orianas stamtavla så svarar jag utan att ens behöva öppna ögonen; Oriana, 1980, efter Maximus och undan Oria, morfadern hette Bordeaux.

 

Som barn var det viktigt för mig att lära mig alla stamtavlor utantill men med åren har intresset bleknat en del. Eller så är det bara fullt i hjärnan. Ridskolehästars stamtavlor från 60-, 70- och 80-talet sitter dock där än.  Nasser var född 1969 och efter arabhingsten Kariba ox, mamman hette Darling. Torstäva Vaquero var född 1971 och efter Snowdon Blighter och Vaynor Serenity. Det kan vara bra att veta, så lägg det på minnet. Vem som var president i USA 1976 vet jag dock inte. Dock föddes ett antal hästar som jag kan stamtavlan på det året.

 

Nuförtiden så får alla hästar ett chip inplanterat under huden i halsen. Sedan läser man av dem med en skanner och vips så kommer ett nummer upp. Sedan kan man se precis vilken hästen är och vad den har för anor, om det är känt förstås. Det känns tryggt för då behöver man inte förlita sig på mig när man vill veta när hästen är född och vilka som är dess föräldrar.

 

Om hästar vill busa kan de byta chip med varandra…

 Om vi nu byter fokus från hästar till våra mindre husdjursvänner så har vi fått in några fler namn i vår ”husdjurens namnundersökning”. Jag måste få tacka Marianne för vetskapen om namnen på husdjuren i deras familj. Hör bara här: "Nils Pontus Eriksson" (katt) Morrhoppans Läckra Tussla (katt) Nutmeg Once And Forever (katt) Sommarängens Ö5 (marsvin)och Stella Nemo (marsvin uppkallad efter Nemo av förklarliga skäl!) 

Vidare så har jag lyckats leta upp ”marsvinsträningseleven”. Vilken naturligtvis visade sig vara Linda. Snart kommer namnen på en hel marsvinskoloni. Jag väntar spänt.

 

I vår undersökning om de mest fantastiska namnen här på bloggen så leder fortfarande hamstern ”Silverdalens Skumbanan” stort. Jag ska försöka avsluta undersökningen i god tid för att hinna meddela Skumbananen innan han blir för gammal. Hamstrar lever ju inte i evighet…

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards