Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 29 april 2011

Peperoni roade sig fortfarande med att välta ut jordprover

Av Ulrika Pernler - 29 april 2011 14:55

  


Hej! Idag har det varit en sån där helt hysterisk dag. Inte för att något gått fel utan bara för att det varit så mycket och samtidigt. Stallpersonalen var på plats i vanlig ordning halvsju och fodrade, släppte ut hästar och gjorde rent boxar.


Halvåtta stod jag på plats för att ta emot Peter, vår veterinär som skulle göra tandkoll på fem av våra hästar samt hältkoll på ett par privathästar. (På bilden ovan ser ni förresten rakt in i munnen på Moki)


Ungefär samma tid som veterinären skulle komma så skulle Gabbi ta emot en Irländsk hästhandlare som vi haft en del kontakt med. Han skulle visas runt på anläggningen och Gabbi och Lisa skulle ta hand om det Irländska snacket. Jag valde glatt veterinären istället!


Innan vare sig veterinär eller Irländare dök upp så stegade istället ett gäng Agronomstudenter från väldens alla olika delar in på stallplanen. Så Gabbi fick istället prata japansk- kinesisk- indisk- brasilianskengelska. Temat var jordprover, fosforhalter och annat intressant. Jag var vid det laget ännu gladare att jag tagit veterinärposten!


Agronomerna tog massor av närbilder på hästarna med sina kameror som de hade runt halsen. Jag antar att UPK var ett exotiskt ställe! Sedan stegade dom ut i ponnyhagen och där ägnade dom resten av förmiddagen åt att gräva med hink och spade som i en jättelik sandlåda. Jag såg att Peperoni undersökte hinkarna lite våldsamt...


Under tiden tog tandraspningen vid. Hästarnas tänder växer ju hela livet och man måste göra en tandkoll minst en gång om året för att kolla att det inte blivit några hakar eller annat som behöver ses över.


Några av våra hästar har speciella saker som måste ses över oftare. Goliath till exempel saknar en tand och då måste tanden i käken mittemot raspas lite extra. Sedan kan hästar också ha visst överbett eller annat som behöver ses efter.

En sak som är viktig med hästtände är dock att tandytorna måste få vara lite v assa för att hästen ska kunna tugga och sönderdela foder. Så man får verkligen inte raspa i onödan!


För att vi ska veta vad som ska göras så för vi tandjournal över varje häst där vi skriver vad som gjorts och när.


Idag var det Lemans, Lola, Daffe, Bob och Putte som gick till "tandläkaren". För att inte hästarna ska spänna sig eller bli rädda så får de först en liten dos lugnande medel. Sedan blir de så där lagom trötta och hänger med huvudet. Därför fick Kenneth vara huvudstöd vid undersökningen. Erica tog hand om munstegen och ficklampan. Peter raspade och jag fick köra fotpedalen!


Det ni! Att köra fotpedalen får (tror jag) bara speciellt utvalda personer göra. Jag hade femma i syslöjd så därför vågade Peter låta mig trampa på pedalen som kör tandfilen. Sakta och stadigt. Jag gjorde det perfekt!


När hästarna var färdiga fick de gå hem till sina boxar och sova en stund tills det lugnande medlet gått ur kroppen.


Någonstanns i slutet på tandraspningen dök så Irländaren och hans personal upp och Lisa och Erica fick göra en rundvandring på ägorna. Så de gjorde agronomerna sällskap i ponnyhagen och ett tag var det nästan mer folk än hästar i hagen. Men ponnyerna de gick bara med näsorna i marken och letade grässtrån.

Ja, förutom Peperoni då som fortfarande roade sig med att välta ut jordprover.


Hörde ni förresten att vi råkade tappa bort Moki igår? Kvart över tre var plötsligt hans spilta tom och inte ett spår fanns efter någon  fläckig ponny. De naturliga ytorna söktes av först, gräsmattan utanför stallet och foderkammaren. Tomt! Rätt vad det var så hittades han uppe på dressyrbanan. Vad gjorde han där? Gick ett eget smygpass i dressyr? Knäppt. Så fort han fick nys om att han var hittad så tog han saken i egna hovar och travade glatt tillbaka till stallet och ända in i sin spilta. Den ponnyn har en del fuffens för sig...


Nu är det en stunds rast innan kvällens lektioner tar vid. En kvart eller sådär.

 
 
amanda

amanda

1 maj 2011 16:30

oj vilka gula tänder!

http://amandablevdet.bloggplatsen.se

Ulrika Pernler

1 maj 2011 17:03

:D Tror det är färgerna på bilden som är lite konstiga. Men jag ska kolla så han borstar ordentligt! Han får ta ett par sådana där röda tabletter ikväll!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6 7 8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25 26
27
28 29
30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards