Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 25 september 2008

Allvar på bloggen idag!

Av Ulrika Pernler - 25 september 2008 15:05

Hej! Idag tar jag upp något väldigt allvarligt här på bloggen. En flicka i Småland ramlade i tisdags av sin häst under en uteritt. Flickan avled av sina skador. Jag vill inte ta upp det för att skrämmas utan jag vill bara göra er uppmärksamma på hur viktigt det är att hålla sig inom sin säkerhetszon.

 

På Svenska ridsportförbundets hemsida kunde man i tisdags läsa följande förstahandsuppgifter om olyckan:


 11-årig flicka dog efter fall under ridlektionFlickan var sedan flera år medlem i Johannishus ryttareförening. Hon beskrivs som en van ryttare och har deltagit i flera tävlingar. I tisdags kväll var hon ute med sin grupp på ett fält i anslutning till ridhuset.
– I gruppen fanns mellan fem och tio elever och utbildad personal. De hade all säkerhetsutrustning, säger Magnus Roth, vice ordförande i Johannishus ryttareförening.
– Vi följer noga de rutiner som gäller enligt Ridsportförbundet. Han var inte själv på plats i tisdags kväll.
 


Under mitten av 80-talet kommer jag ihåg att det hände att ridgrupper togs ut i skogen och på fälten runt anläggningen för att rida sin lektion. Där fick de galoppera över en åker eller hoppa över diken. Inte sällan var det någon eller några som ramlade av och jag vet att det inträffade en del incidenter i form av brutna tummar och blåmärken. Inte för att hästarna betedde sig konstigt på något sätt utan för att situationen blev för svår och laddad för ryttare och hästar. Säkerhetstänkandet var helt annat på den tiden och mycket har hänt sedan dess i form av skyddsutrustning och så vidare.

 

Jag vet att de större och certifierade ridskolorna i landet är väldigt noga med säkerheten. Ridning i ridhus och på ridbana är säkert. Stämningen vid ridning i stor grupp ute på fria ytor kan däremot snabbt bli väldigt laddad. Jag tror inte att det förekommer i så stor utsträckning längre på ridskolorna.

 

Hos oss går sedan länge säkerheten utan undantag alltid först. Våra grupper rider endast ut under lugna former. Förutom att det har med säkerheten att göra så vi vill också förmedla till våra elever hur viktigt det är att inte överskatta sin förmåga. Det kan tyckas vara tråkigt men insikten om hur snabbt en olycka kan inträffa så måste vi alltid hålla oss inom ramarna!

 

Det händer att jag får en kall klump i magen när ridskoleelver kommer och berättar hur de hyrt hästar eller varit på någon slags uteritt och sprängt fram över ängarna. Jag kan förstå att det är en härlig känsla. Men jag kan också se vad som kan hända i nästa moment. När hästen blir rädd för ett ljud eller något som dyker upp bakom en buske eller kanske bara gör några glädjeskutt. Med en ryttare på ryggen som inte alls är van vid den situationen så kan det bli katastrofala följder.

 

Det enda jag kan uppmana mina elever till i det läget är att de inte ska överskatta sin förmåga, någonsin. Det handlar inte om att vara harig eller feg på något sätt. Det handlar istället om att ha insikt och sunt förnuft. Tyvärr är det ibland svårt att inse faran i något som man bara har hört eller läst om. Man måste tydligen uppleva det för att förstå.

 

Igår kväll kom nya uppgifter om hur olyckan egentligen gått till och följande stod att läsa länkat från Ridsportförbundets hemsida:


 Dödsolyckan inträffade under en uteritt. Den elvaåriga flickan var ute och red tillsammans med en kamrat på tisdagskvällen. De red i naturen strax utanför Johannishus.
Av någon anledning blev flickans häst skrämd eller orolig. Den sprang i väg och flickan föll av. Hjälp tillkallades snabbt. Ambulans förde flickan till sjukhuset, men hennes liv gick inte att rädda.


Det hela verkar vara en ren olyckshändelse med den allra sämst tänkbara utgång. Jag vet ingenting om hur olyckan egentligen gick till, vad som hände eller varför. Och ändå så kan jag inte låta bli att tänka på statistiksiffrorna över olyckor. Statistiken säger att genomsnittsolyckan inträffar då en tjej på elva-tolv år och ett med par års ridvana får låna en häst och rida ut.


Jag vet att ridning på lektion anses som säkert och vår olycksstatistik talar sitt tydliga språk. Däremot hamnar man i en helt annan situation den dagen man sitter på en häst utan instruktör och annan vägledning i naturen.


I artikeln står det att flickan var van ryttare och jag vet bara det jag har läst. Kanske var hon van, kanske var det bara en mycket oturlig olycka. När man är elva år är man inte mogen att cykla i trafiken. Man utvecklas mycket fysiskt och får ofta en sämre koordination. Man kanske också utvecklas psykiskt och vill testa gränser.


Vad innebär det att vara van ryttare? Jag lär mig nya saker varje dag efter över trettio års ridning. Jag är inte feg eller rädd men jag är mycket försiktig och vet mycket väl var mina gränser går. Jag chansar inte!


Kom ihåg att aldrig överskatta din förmåga. Om du så överskrider gränsen bara en gång kan olyckan vara ett faktum! Vuxna, följ med barnen på uteritten. Till fots eller på en lugn och utbildad häst. Då kan ni i alla fall till viss del vara med och styra över situationen.


Så ett litet upprop till alla våra vuxna medlemmar och föräldrar till ridande barn:


VUXNA TÄVLINGSFUNKTIONÄRER SÖKES!!
Jättekul att så många ungdomar anmält sig till informationen 11/10 för nya tävlingsfunktionärer! Eftersom vi även har stort behov av vuxna tävlingsfunktonärer så kommer nu en uppmaning till dig som är vuxen att anmäla dej till träffen.
Givetvis är även alla som redan varit med och jobbat som funktionär på tidigare välkommen. Hälsningar tävlingskommittén gm E-B (Eva-Britt Widenberg) P.S Hopptävling 5 oktober på UPK div II ponny. Funktionärslista finns på tavlan utanför ponnysadelkammaren.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards