Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg den 22 april 2008

Av Ulrika Pernler - 22 april 2008 10:57

Hej! I söndags när Elvira skulle rida på Lemans så var han halt på sitt ena bakben. Han fick vila över dagen och sedan tittade vi på honom igen på måndagmorgon. Hältan var kvar och han rörde sig precis som hästar gör  när dom fått en hovböld. Det vill säga att hästen helst inte vill belasta sin hov eftersom det gör ont när trycket ökar.


Idag på förmiddagen kommer vår hovslagare och en veterinär till stallet för att öppna upp Lemans förmodade hovböld.

Jag har hört att det denna vinter har varit många hästar som drabbats av bölder förmodligen till följd av det underliga vädret. Vi har som tur var varit förskonade och inte haft en enda tills nu. Vi har ändå femtio hästar i stallet.


Lemans hovböld kan man misstänka kommer av att det har  varit så blött och lerigt ute precis hela vintern. Hovarna blir lite uppluckrade av allt det blöta och sedan är det lätt för någon av de elaka bakterierna som ligger i leran och lurar att krypa upp i hoven och orsaka en inflammation.


Hovbölden behöver inte vara stor för att göra ont. Eftersom hornkapslen som ligger runt kötthoven är så pass hård så kan även en pytteliten varböld orsaka en betydlig smärta. Det är som att få in en sticka under nageln och sedan få en liten varkula.


Det är relativt lätt för hovslagaren att göra hål på bölden så att varet får komma ut. Sedan gör man rent och eventuellt lägger man i en decinfincerande tuss av något slag för att hålla bakterien borta. Man brukar kunna se hur hästen  andas ut så fort varet har försvunnit och trycket lättar.


Vi brukar säga att om hästen blivit halt så är hovböld en av de bästa orsakerna. Lätt att åtgärda och snabb utläkning. Så nu håller jag tummarna för att Tina kan lokalisera och ta bort det onda.


I helgen som var så gick Distriktsfinalen i "Vi i stallet". Årets tema var "Krya Kusar" och vårt lag kom på andra plats. Endast en halv poäng skiljde efter utslagsfrågorna. Det segrande laget kom från Lagga.


Laget bestod av Julia, Tova, Frida, Ellen och Tilde som alla hade pluggat stenhårt. Evelina, Linda, Rebecca och  Vanja från US hade verkligen legat i för att lära laget så mycket som möjligt. "Vi lärde oss mycket själva också" sa Vanja efter avslutad tävling.


Så nästa gång vi får problem med sjukdomar eller sår på någon av våra hästar så skyndar jag mig till någon av våra "Krya Kusar" tävlande och frågar om råd!


Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21 22 23 24 25
26
27
28 29 30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards