Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg den 2 april 2008

Av Ulrika Pernler - 2 april 2008 16:28

Hej! Det allra viktigaste för en ryttare är att kunna vara avslappnad under ridpasset. Det är också det allra svåraste.

 

I boken ”ridinstruktion” vars första upplaga kom ut i början på 30-talet står det att man gott kan röka en cigarett om man känner sig spänd i sadeln. Men det står också i samma bok att man kan slå hästen i huvudet med en keramikkaraff fylld med vatten om den är olydig. Så det rådet ger jag inte mycket för.

 

I en annan bok som är något nyare står det att det kan vara bra att tugga tuggummi eftersom själva tuggrörelsen får människan att känna sig mer avslappnad. Fast jag vet att om man sätter tuggummit i halsen och inte får luft så känner man sig inte vidare avslappnad. Det är jag säker på så jag tänker inte ens skriva vad den boken heter.

 

Att träna på att röra sig i sadeln genom att göra gymnastikövningar är ett bra sätt att känna sig säkrare och därmed våga slappna av.

En gång fick jag en hel dressyrgrupp att släppa tyglarna och vifta med armarna i luften samtidigt. Eller jag förresten, det kom in en fladdermus i ridhuset som övade störtdykningar mot ryttarna. Fast jag vet inte om dom slappnade av så särskilt bra egentligen…

 

Det sämsta man kan göra är att prata om ryttarens sits. Det finns inget som gör folk så stela som när man talar om för dom hur dom ska sitta till häst.

Det värsta man kan säga är: Sträck på ryggen. Det kan få vem som helst att sitta som en pinne.

 

Det bästa utgångsläget är när ryttaren sitter som en formlös säck potatis. Då kan man börja modellera lite försiktig genom att be ryttaren att till exempel höja blicken.

Det är en väldigt känslig process och man måste gå lugnt tillväga.

Blir man för ivrig kan det i värsta fall orsaka ”trav med dubbelstuds”.

Det är ett tillstånd när ryttaren inte bara skumpar en gång per travsteg utan två! Det är jobbigt att uppleva både för den som rider och den som ser på, för att inte tala om hur det är för hästen.

 

Det är väl värt att tänka igenom olika vägar till avslappning vilka (Dessa får naturligtvis inte innefatta cigaretter eller tuggummi!)

Fladdermöss kan vara bra men är svårt att få tag på då de helst bara kommer ut nattetid.

Har ni någon bra idé så ventilera den gärna genom att lägga in en kommentar.

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21 22 23 24 25
26
27
28 29 30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards