Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg under juni 2010

Av Ulrika Pernler - 11 juni 2010 11:18

  

Hej! Det var en hel del tissel och tassel igår vid halvsextiden. Fniss och bubbel och så plötsligt stängde dom in sig i sadelkammaren...


Reagerar man?

Näää, inte speciellt mycket. För när det går två grupper med "tonåriga" träningselever samtidigt på torsdagar 17.30 så finns ett överflöd av tissel och tassel och bubbel och fniss, varenda vecka.


Så blev det upprop och den rara gruppen med A-barn räckte över en laddning myggmedel av bästa märket "Mygga"! Choklad fick jag också.


Vaddå A-barn? Jamen det är ju självklart; MicaelA, LisA, LisA, TovA, TovA, SarA, NorA, AlvA och FridA. Och när jag ser dem i stallet och frågar om de kan hjälpa till med något svara de alltid JAAA!!! med ett leende på läpparna.


Det fnissades mer än vanligt på uppropet och sedan smög de allihopa iväg för att göra iordning sina hästar. Vi ställde upp på stallplanen och hade uppsittning.


Vänster om och skritt mot dressyrbanan, ropade jag.


Det var då jag såg det! Samma som ni kan se på bilden ovan. Bokstäver och silvertejp på ryggarna. En uppsättning som jag direkt kände igen som mitt namn trots att de inte var helt i ordning från början.


Jag tror det står "LURK" ropade jag, Vad menar ni med det.


Uppe på banan ordnade de snabbt in sig så att bokstäverna hamnade rätt och en medföljande mamma var rådig och tog fram sin mobil så vi kunde få det på kort!


Sedan skärpte alla till sig och red dagens övning. Tovas "K" blåste av i tredje hörnet redan i traven.


Stort tack och många kramar till min träningsgrupp med inriktning Dressyr för att ni gör att mitt jobb känns värdefullt!

Inte bara för att ni vågar skoja med mig utan för att ni är väldigt ambitiösa och hela tiden vill lära er mer men samtidigt tillåter er att ha roligt! Det är en direkt vinnande kombination om man vill bli en bra ryttare!

Av Ulrika Pernler - 10 juni 2010 15:30

  

Hej! Så här är det veckorna när man går och väntar på att det ska börja hända något med betet. Först växer det inget och sen växer det inget.


Men sen!

Sen växer det så att hästarna måste hetsäta för att hinna med att sätta i sig allt gräs. Och vi som jobbar i stallet måste planera vilka hästar som ska äta var och vad och det ska bytas hagar och fixas stängsel.


Högtryck!


De mätta hästarna slänger sig raklånga i halmen så fort de tas in på förmiddagen. De antar skepnaden av "globen på en sommaräng". De orutinerade eleverna tittar inte ner i boxen när de ska rida utan antar att deras häst är färdig och går på lektionen innan. De rutinerade eleverna fnissar i lönndom.


Sen blir det minsann fart när de inser att hästen visst var därinne fast bara lite längre ner än vad den brukar.


På kvällen har gräset brutits ned i mag- tarmkanalen och hästarna känner sig redo att käka igen.


Då kanske det blir som i måndags när en flock med hästar skulle få gå ut på den stora vallen bakom vinterhagarna. Den syns inte från stallet utan hästarna måste ta sig genom sin vinterhage och runda en skogsdunge. Då plötsligt öppnar sig paradiset i form av en oändlig massa gräs.


Vi fick putta och locka och heja på hästarna som skulle ut i den hagen. För de trodde naturligtvis att de skulle få gå i sin vinterhage. Att hagen fortsatte längre bort som den gör på somrarna hade hästarna visst glömt bort.


De ställde sig innanför grinden och glodde surt på mig och de andra som hjälpt till att släppa ut.


Vad gör vi här!


Så efter en stund trillade visst kronan ner och strax syntes bara tio runda magar med ben på som galopperade bortåt skogsdungen.


Efter det såg vi inte till dem förrän nästa förmiddag då de än en gång damp ner i halmen och stallet fylldes med snarkningar och dova hästfisar.

Av Ulrika Pernler - 9 juni 2010 17:42

  

Hej!

Har ni sett att Ungdomssektionen utlyst en "citattävling"? Det blir priser till fem olika bidrag! Bland annat en strölektion och så några andra och hemligare grejor.


Vaddå citat? tänker ni då. Det här hör så klart ihop med tillverkningen av vår utställningsmonter som vi ska göra till höstens stora hästevent den 22 augusti.


Det enda ni behöver göra är att lägga en liten lapp med det ni har skrivit i US-brevlådan som sitter vid stallkontoret.


Vad ska man skriva då? Varför man gillar att rida. Vad som är så bra med hästar. Eller varför inte vart man vill komma med sin ridning. Eller som jag brukar säga; Man har ingen aning om vilken av alla de där små sjuåringarna som står framför en på uppropet som kommer rida OS i framtiden.


Det bästa av allt är att det inte är någon åldersgräns för att delta i tävlingen. Själv tänker jag lägga i flera små lappar med såna kloka saker som bara jag kan säga!


Jag önskar så att det kommer in några roliga lappar också! Det är nämligeninte bara jag som kläcker ur mig tokiga saker. Mina elever brukar säga många kuliga saker. Ibland med flit och ibland inte. Fast det blir oftast lika skoj ändå!


Som för några veckor sedan när en häst kom ut med senskydden sittandes uppe på halva benen och jag sa till eleven;

-Men nu har du väl ändå satt senskydden väldigt långt upp?

- Ja, det har jag kanske, sa eleven lite osäkert. Men du förstår att jag kunde inte sätta dem där nere!

-Hur kommer det sig, sa jag.

- Det var så mycket halm där! svarade eleven

Det var ett skojigt svar tyckte jag. Sen skrattade vi!


En gång hade min son som var nio år då ridit klart sin lektion för Karoline. Medan de skrittade av så gick Karoline igenom hästens färger och tecken. När hon var klar så frågade hon barnen i gruppen om det var någon som hade nån fråga. Det var bara Rasmus som räckte upp handen.

Han ställde sin fråga med största allvar;

- Karoline, är du ett barn eller en vuxen egentligen?


Eller mitt paradminne som jag gärna påminner mina elever om.

En elev räckte upp handen under början av en lektion på hoppbanan. Så sa hon;

-Hörudu Ulrika, nu har vi ju ridit så länge för dig och du känner oss.

-Ja, svarade jag.

- Jamen nu är det väl ändå så duktiga att vi kan hoppa över det här med framridning iallafall.


Här kommer förresten några "långa" bilder ;)

        

Av Ulrika Pernler - 8 juni 2010 14:17

Hej! Nu är det bara några få dagar kvar i skolan och sedan blir det ett långt härligt sommarlov. Jag känner på mig att sommaren kommer bjuda på massor av bra väder!


Min yngsta son ska delta i sin skolas avslutningsshow och årets tema är "kärlek" vilket inte har varit jättepopulärt när vi har pratat om det hemma. När han klev av skolbussen i måndags berättade han att hans roll var att klä ut sig till soldat.


Jag började genast sjunga "...men det gör detsamma för han är min soldat någonstans i Sveeeriiiige".

Han tittade storögt på mig och sa; -Men mamma, hur visste du?

Vad svarar man. När jag var liten fanns det inget att se på TV så man såg på det lilla som fanns. Många melodier har etsat sig djupt in i hjärnvävnaden. Introt till Hem till gården, Kapten Zoom och Raskens till exempel.


Sonen var i allafall väldigt imponerad!


Jag har bestämt för mig att vi brukade plocka syrener som vi gav till fröken eller magistern på avslutningsdagen. Fast nuförtiden är syrenerna nästan alltid utblommade till avslutningarna. Kanske började sommarlovet tidigare då?


I vilket fall brukar jag alltid försöka smita iväg till barnens skolavslutningar. Det finns inget bättre än när alla sjunger "Den blomstertid nu kommer". Det är nästan så man tror att det är man själv som ska få gå på sommarlov.


De sista veckorna har det vuxit rejält i sommarhagarna och ridskolans hästar har jobbat på bra med att hinna klämma i sig gräs i samma takt som det växer. Det har resulterat i att även hästarna har vuxit en hel del, i omfång. Men klotrunda hästar är också ett mycket gott sommartecken och som vi brukar säga; Rund är också en form!


Vi har delat in hästarna i tre flockar. En för halvbloden och de ädla ponnyerna. Dem släpper vi först i de obetade hagarna. Sedan har vi en flock för dem som har bulliga former men ändå tål att äta en del. De får gå på de beten som betats av lite av den andra flocken.

I den tredje flocken har vi dem som blir runda bara de tänker på gräs och som ligger i riskzonen för att dra på sig fång. De får gå på magert, ogödslat bete.


Men hästarna verkar inte bry sig om vilket bete de blivit tilldelade. De är lika glada allihopa vid kvällens hagutsläpp.


Blommor finns det i massor just nu så att plocka en sommarbuket till fröken ska nog gå bra! Lite längre ned ett skojigt klipp som jag fick nys om.

        

  

Så en liten överraskningsfilm...

För alla som trodde det var "a piece of cake" att rida en hinderbana...

Titta här så får ni se!

Av Ulrika Pernler - 7 juni 2010 14:50

Hej! Efter förra träningen pratade jag och Emilie om hästar i allmänhet. Ganska snart kom vi in på hästarnas insatser under träningar och lektioner.


Emilie berömde Lola som hon inte ridit på ett par veckor innan träningen. Lola har gått sina lektioner som vanligt. Ibland med färska ryttare i sadeln och ibland med mer sadelvana ryttare. Och ändå, sa Emilie, så gör hon sitt allra yttersta på träningen och dessutom väldigt, väldigt bra! Det är väl fantastiskt!


Emilie är ganska mycket yngre än vad jag är men hon har redan en fantastiskt bra inställning till sin ridning och till vad hästarna presterar och klarar av.


Eller som min mamma sa när hon satt på läktaren vid en tävling. Tänk, varenda dag springer Lola runt på ridskolan med tanter som mig i sadeln och så kommer hon in på tävlingsbanan och visar upp sig som om hon aldrig gjort annat.


Och visst är hästar fantastiska! Inte bara Lola utan varenda häst som finns! Var som helst och överallt! Det finns inget bättre än den stunden man får pyssla om sin häst i boxen eller när man får sitta i sadeln.


Idag slår jag ett slag för min egen kampanj "Uppskatta din häst"!

Det innebär att man ska vara glad över sin häst och inte minst tillsammans med sin häst!


    

Av Ulrika Pernler - 6 juni 2010 19:14

Hej! En website som jag gärna besöker är hippson.se. Där finns det massor att läsa om. Nyheter, artiklar, ridövningar och så "Fråga experterna". Min favorit!


"Fråga experterna" består av en panel av personer som svarar på frågor om hoppning, dressyr, foder och veterinärt. Alltihop är väldigt läsvärt och lärorikt.


Dressyrfrågorna besvaras av Pether Markne, Bo Jenå och Nina Bengtsson. De svarar på frågor som "Vad gör man med en dressyrhäst som blir jättespänd på tävling?" eller "Varför vill min ponny inte korta galoppen?".


Hoppfrågorna besvaras av Helena Persson, Svante Johanssn och KG Svensson. Där finns bland annat frågor som "Varför vill ponnyn inte hoppa på tävling?" eller "Vad gör man med en tittig häst som inte vill gå fram till hindren?"


Veterinärfrågorna besvaras av Regionssjukhuset Strömsholm, Maria Wickström och Team UDS. Därfår man veta hur man behandlar en häst med regnskållor, hur man ehabiliterar sin häst efter en vrickning och om det är farligt att ridai minusgrader.


Foderfrågor kan man ställa till Eva Dahlström, Jessica Ekström ch Jenny Regård. Där kan man fråga om vilket kraftfoder man ska e en häst som blir het, om müslifoder kan leda till tandlossning ellr om Alfalfa och Lucern är samma sak.


Jag går ofta in under rubriken "Fråga experterna" och tittar om det kommit nya frågor och svar. Det är väldigt intressant och lärorik läsning. Där går också att söka efter svar på frågor som man har. Det finns många hundratals frågor och svar lagrade under respektive rubrik.


Vill du lära dig mer om foder eller hur man tar hand om skador eller hur man löser sina ridproblem så rekommenderar jag verkligen ett besök på sidan.


Här är en snabblänk:

http://www.hippson.se/fraga-experterna/

Av Ulrika Pernler - 5 juni 2010 18:42

  

Hej! Tänk att på måndag börjar den allra sista veckan på vårterminen. För oss som jobbar som instruktörer på ridskolan blir det väldigt annorlunda veckor med abete mest på dagtid. Plötsligt har man lediga kvällar vilket kan kännas ovant.


Fast det är rätt så skönt att ladda batterierna igen. Höstterminens lektioner ska planeras. Om man har tio ridlektioner i veckan så blir det etthundraåttio lektionsplaneringar att skriva. Kanske klurar man ut några nya spännande övningar som man vill pröva på sina intet ont anande elever...


Själv ser jag fram emot de två dresyrlägren som jag ska ha i augusti. Just nu håller jag på och letar efter bra teorimateriel till kurserna. Jag tror jag har något bra på gång! Det är så mycket man skulle vilja hinna gå igenom teoretiskt. Att lära sig hur hästar fungerar är så viktigt. De flesta har någotsånär koll på att hästar är individer och måste bemötas på olika sätt. Men det finns mycket, mycket att lära sig i det ämnet.


En sak som är bra med kurser där det ingår teori är att jag sälv måste skaka fram nytt materiel hela tiden. På så sätt får jag läsa många nya intressanta böcker!


Så till ett annat viktigt ämne; Följande skrivelse från klubbens ordförande Lasse kommer jag att lägga ut under nyheter på hemsidan www.uppsalaponnyklubb.se ;


Ännu ett inlägg om behovet av frivilliga

till vår servering vid tävlingar.

 

I flera inlägg/upprop här på nyhetssidan har tävlingskommittén efterfrågat hjälp för att kunna genomföra våra tävlingar på ett bra sätt. Det är viktigt att det finns funktionärer i tillräcklig omfattning. Det område som jag vill uppmärksamma är funktionärer till den servering som vi måste ha vid våra tävlingar.


Uppsala Ponnyklubb har ambitionen att hålla ridavgifterna i ridskolan på en lägsta möjlig nivå utan att göra avkall på kvalitén i ridundervisningen. Det innebär bland annat att pengarna som ridskolan drar in skall täcka kostnaden för ridskoleverksamheten och inte användas för att subventionera t ex tävlingsverksamheten även om den verksamheten i sig har stor betydelse.


Vi har förmånen att ha en utomordentligt kompetent och engagerad tävlingskommitté och dessutom har vi en ungdomssektion som gör ett jättearbete vad gäller arrangerandet av klubbtävlingar. Detta har under åren resulterat i att tävlingsverksamheten levererat ett överskott  som bland annat kommit ridskoleverksamheten till del.


För att återgå till serveringen vid våra tävlingar kan den generera ett överskott på 60000 – 70000 kronor/år förutsatt att vi kan hålla en rimlig servicenivå. De här pengarna går direkt tillbaka in i verksamheten och kan faktiskt vara avgörande för om vi måste höja ridavgifterna.


Vid vårt senaste styrelsemöte fördes en diskussion om hur vi skulle få fler att hjälpa till i verksamheten och då med fokus på tävlingar och serveringen. Ett antal av våra styrelsemedlemmar har genom medlemskap inblick i andra föreningars/idrotters sätt att arbeta med frågan. Här finns allt från tvång att utföra ett antal timmars arbete för föreningen till att sälja lotter, kakor, plastpåsar etc. Styrelsens samlade bedömning var dock att vi trots allt skall fortsätta arbeta på den frivilliga linjen.


Vad gäller serveringen har vi genomfört ett möte där vi kan konstatera att vi har en grupp medlemmar som besitter de kunskaper/erfarenheter och intresse som krävs för att ta ett övergripande ansvar för verksamheten. Det som krävs är att vi hittar ett antal medlemmar (c:a 20 st) som är beredda att gå in och arbeta 1-2 dagar per år och då i samband med våra tävlingar.


Jag kan försäkra att det är roligt att arbeta ideellt tillsammans med andra föräldrar och vuxna i syfte att bibehålla men även utveckla en bra verksamhet där barn, ungdomar, tjejer, killar och vuxna på lika villkor kan träffas kring huvudpersonen vilken är hästen. Själv har jag arbetat ideellt i drygt trettio år och tycker fortfarande att det är roligt och givande.


Du som känner att du kan avsätta en eller två dagar per år och hjälpa till med vår servering kan mejla eller ringa till UPK och meddela ditt intresse. upk@telia.com


Tack på förhand och välkommen till ett trevligt ”gäng”!


Lars Pernler

Ordf UPK

Av Ulrika Pernler - 4 juni 2010 11:35

  


Hej! 

Söndagen den 22 augusti anordnar Upplands Ridsportsförbund en stor hästdag på UVFK som går ut på att locka fler personer till ridsporten, få ett större stöd från politikerna och framförallt att uppmärksamma ridsporten!

Alla ridklubbar i Uppland har blivit inbjudna och UPK kommer självklart att medverka under den här viktiga dagen.

Det kommer bland annat vara massa uppträdande och uppvisningar till häst för att visa upp ridsportens alla sidor. Alla klubbar som kommer att delta, kommer att ha en egen monter där de får chansen visar upp sin klubb och sin verksamhet.

Mer information om dagen finns länkad på: www.uppsalaponnyklubb.se  under ”Uppländsk ridsport 2010” eller på Upplands Ridsportsförbundets hemsida: www3.ridsport.se/Distriktssajter/Uppland/ 



Upplands ridsportsförbund har bjudit in massa politiker till en frågepanel som kommer att vara vid Fyrispark som ligger precis bredvid.

För att visa hur viktig ridsporten är så kommer det att tågas från Kvarnbo till Fyrispark vid 12.30

För att få så stor effekt som möjligt och för att kunna påverka politikerna så kommer ett stort ”demonstrationståg” anordnas.

Klubben med flest personer i sitt tåg kommer att uppmärksammas och belönas med ett fint pris.

Vi behöver alltså ER hjälp att få dit så mycket folk som möjligt så att vi tillsammans kan utveckla och påverka ridsporten och självklart för att kunna vinna tävlingen.


Vi behöver nu stöd från er medlemmar, ta med era familjer, kompisar och häng på vårt tåg, klä er gärna i blå/gult!

Den här dagen kommer att innehålla många överraskningar och kommer garanterat vara super roligt!


ANMÄL DIG PÅ LISTAN I STALLET OM DU KOMMER ATT DELTA I UPK’S TÅG J!! Om du inte kommer till ridskolan så kan du maila din anmälan på upkus@live.se skriv "anmälan till tåg" i mailet.

 

TIDER OCH SAMLINGSPLATS KOMMER UT PÅ HEMSIDAN,

NÄR DET BÖRJAR NÄRMA SIG!

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15
16
17 18 19 20
21
22
23 24 25
26
27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards