Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 5 oktober 2011

Själslig lycka!

Av Ulrika Pernler - 5 oktober 2011 13:02



Hej! Idag fick min "Grålle" sträcka på benen ordentligt igen efter att ha gått i en litet mindre hage några veckor. Han tog sig ändå tid att hämta sin sedvanliga sockerbit i min ficka innan han vände på klacken och satte iväg. Att släppa sin häst i hagen och se den galoppera iväg är ren lycka!


Idag skulle jag vilja skicka iväg en uppmaning till er alla att ge er häst lite tid både före och efter ridlektionen.


Lite av din tid för att se över att hästen mår bra innan lektionen, att hovarna är rena och att utrustningen sitter rätt och bekvämt. Det är ett måste för att hästen ska kunna göra sitt bästa när den arbetar.


Lite av din tid efter lektionen för att ta av utrustningen i lugn och ro, göra rent hovarna och för att se efter så att hästen har det bra och är nöjd.


Tidigare i veckan blev en av våra fina ridskolehästar stående med senskydden över natten och resultatet blev en ful tryckskada på ett framben vilket i sin tur gör att den hästen tråkigt nog blir konvalescent en tid helt i onödan.


Fem små minuter för att visa hästarna vår uppskattning och omtanke!


Om man ser till de senaste tjugo åren så har tempot i samhället blivt allt högre och det påverkar såklart också hästarna som är på våra ridskolor och förmodligen andra hästar också. Barnen och tonåringarna har inte tid att "hänga i stallet" på samma sätt som förr och vi saknar dem!


Man har också pratat om att den Svenska ridskolan går mot att kundanpassas till vad som råder i andra länder. Där kan man få hästen iordninggjord och behöver bara sitta upp och rida. Efter lektionen lämnar man ifrån sig hästen till en personal som leder in den i stallet igen. Det gör mig på ett sätt ganska sorgsen eftersom jag anser att man missar hela poängen med hästarna och ridningen då.


Jag hoppas människorna snart inser att livskvalitet är att sakta ner litegrand.


Ett av de bästa sätten att släppa sin stress är att tillbringa de där fem minuterna med sin häst efter ridpasset. Att stå en stund med fingrarna inborrade i manen och titta in i ett par djupt svarta och godmodiga ögon och bara vara.

 
 
Ingen bild

Agneta

5 oktober 2011 15:58

Kan bara hålla med!
Har man dessutom möjligheten att få låna en omockad box att gå lös på med grepen så sjunker stressen till rent obefintliga nivåer.
Att bara komma och hämta en "färdig" häst, rida, och sedan åka hem låter väldigt trist - hur ska man då kunna lära känna dessa underbara djur? Halva nöjet är ju det som är runt omkring själva ridpasset.

 
Ingen bild

Anders

5 oktober 2011 16:13

Lova mig att det aldrig sker att man får en iordninggjord häst! ( ja har hästen gått lektionen innan är det inte så mycket att göra)
Det är halva grejen att pyssla om hästen och gosa med hästen och få lite kontakt. Dessutom är det avstressande (tycker jag) att borsta göra i ordning hästen och pyssla om. Men det är kanske bara jag ?

 
Ingen bild

Marianne

7 oktober 2011 16:19

Mindfulness, meditation och stresshantering i all ära - men finns det nåt mer avkopplande än att rykta en häst (helst en okittlig sådan..) Dessutom gör själva ryktrörelsen underverk för datortrötta axlar =)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15 16
17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards