Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg den 8 september 2007

Av Ulrika Pernler - 8 september 2007 17:14

Hej! Igår skrev jag om hur roligt det är att jobba på ridskolan men det finns naturligtvis tunga och jobbiga dagar också. Snart kommer vi att ta bort två av våra verkligt gamla trotjänare, Mysak och Fair Lady. Mysak har under senare tid haft mycket svårt att gå upp i vikt. Till viss del beror det på den fång han har haft då fånghästar måste bantas för att inflammationen ska ge med sig. Men efter att han tillfrisknat så  har vi trots stora mängder foder, tandraspning, avmaskning, mindre motion och provtagningar inte kunnat hitta någon lösning. Så nu har vi tillsammans med vår veterinär tagit beslutet att han ska få somna in. Hans problem beror förmodligen på en blandning av ålder (snart 21) och att han ev. har drabbats av tumörer invärtes, vilket är vanligt på skimmlar som börjar komma upp i ålder.

Fair Lady har under ett par års tid utvecklat  spatt i sina bakben (haser. Detta är föhållandevis vanligt hos äldre hästar och beroende på hur spatten sitter/ växer så ställer den till olika mycket "problem". Ladys spatt har tyvärr växt till ordentligt i framkant vilket gör att hon blivit orörlig i leden och har ont. Därför ska hon självklart inte behöva jobba längre.

Det är tråkigt när hästar blir gamla och man blir ledsen när de försvinner.

Mysak vill jag tacka för att vi fått vara med på nästan hela resan. Han föddes på Gotland 1987 och växte upp utomhus i en stor flock med hästar. I hans papper står att han var svart med bläs. Som unghäst kom han hit till ridskolan och reds in för att sedan börja jobba som ridskolehäst. Nu drygt tjugo år senare är han  kritvit med klar blick och pigg uppsyn trots att han har varit så trött på slutet. 

För Ladys del har det också varit självklart att hon skulle vara kvar här tills hon blev gammal. Lady är en mycket speciell häst som aldrig gått att rida ensam men som fungerat utmärkt i grupp. I sin ungdom var hon ute på några tävlingar men hon visade tydligt att hon inte heller tyckte om att vara ensam på banan. Här hemma på ridskolan har hon dock alltid trivts utmärkt! Lady har varit den perfekta ridskolehästen som fungerat till 100%. Det är många som känt sig trygga på hennes rygg.

Det blir tomt.


Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
<<< September 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards