Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg den 14 september 2007

Av Ulrika Pernler - 14 september 2007 12:00

Hej! Häromdan så skrev jag litegrand om vad vi tittar på när vi köper hästar. Att våra hästar är friska och kan gå med på alla typer av lektioner är förstås jätteviktigt. Vi har inga "dressyrhästar" eller "hopphästar". Om vissa hästar bara kunde gå med på dressyrlektionerna så skulle det ju bli ett jätteslitage på de hästar som fick hoppa hela tiden. Gabbi åker omkring en del och föreläser om hur det är att driva ridskola bland annat på Hippologutbildningen. Senast fick hon en fråga om vid vilken ålder hästarna bör pensioneras. Där är vi mycket bestämda med att det aldrig får vara åldern som avgör. Vissa hästar har inte psyke för att vara i ett stort  stall med mycket folk medans andra stormtrivs med uppmärksamheten. En häst kanske visar sig vara för svårriden och säljs när den är sju år för att den inte fungerar på ridskola medans en annan häst stannar tills den är tjugotvå år för den skulle aldrig klara av att bli stående som "pensionär" i en hage någonstans.

Det går alltså inte att säga en pensionsålder och inte heller att alla hästar ska få bli pensionärer. Ofta håller sig en gammal häst fräsch så länge den får jobba på i lagom takt. Ställer man av hästen så kan det gå snabbt utför. Hästar är rutinbundna djur och trivs när de vet hur vardagen ser ut.

I stallet på UPK står ca femtio hästar varav ca fyrtio stycken är lektionshästar. En häst får inte börja gå på lektioner förrän den är fem år. Sedan kan man i snitt säga att om den fungerar stannar den tills den blir ca femton till tjugo år. Det gör att hästen är i arbetsför ålder ungefär i tio-femton år. För att ha en stabil och lugn hästgrupp vill det till att man hela tiden fyller på med yngre hästar i lagom takt. Det gör att man får en bra spridning på åldrarna samt att de yngre hästarna flyter med in i den trygga hästgruppen. Skulle man fösa in många unghästar samtidigt skulle lektionerna bli långt mer spektakulära. Vi behöver byta ungefär fem hästar om året för att hålla spridning mellan gammalt och ungt. Skulle vi byta bara en häst om året och vår yngsta härst var fem år så skulle den äldsta vara femtiofem år...

I år blev fyra av våra hästar gamla (Nova, Mitch,Lady och Mysak) och tvugna att tas bort. Samtliga på grund av åldersrelaterade besvär. Det är första gången vi råkat ut för detta. Att vi får ta bort hästar är annars inte så vanligt. Vi säljer dem oftast vidare. Men bara om de är friska!

Här nedan finns en bild på Martina och Dix som numera lever glada livet i ett litet stall vid Danmark utanför Uppsala. Då och då kommer också rapporter från någon av våra gamla hästvänner runtom. Nu senast för några veckor sedan från Estep. Det kan ni läsa om under nyheter.

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
<<< September 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards