Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg den 11 september 2007

Av Ulrika Pernler - 11 september 2007 08:51

Hej! Nu är den här med besked! Det är leran jag pratar om. När det är rätt temperatur ute och leran är så där lagom kletig så blir hästar och lera gärna ett med varandra. Till hästarnas förtjusning och människornas skräck. Man undrar vems häst det är som står där i boxen egentligen och tittar sig omkring efter sin egen häst som borde stått där. Det är då man inser det, med en kall kåre längs ryggraden, det där är ens häst och det är bara att greppa piggborsten och bita ihop.

Att rulla sig i lera har flera fördelar för hästen. Dels är det ett socialt beteende (hmmm). Det är också, tro det eller ej ett sätt för hästen att bli ren... Genom att rulla sig så får den bort gammal päls och annat skräp som kliar och stör. Sen är det ju så skönt klia sig på ställen där det är svårt att komma åt.

Det där kan dock vara svårt att trösta sig med när man står där i ett dammoln och inser att hästen antagit en ny färg.

Torr lera betyder damm! Damm är inte bra, vare sig för hästar eller folk. Därför undviker vi att borsta leriga hästar inomhus. Den här årstiden jobbar personal och praoelever febrilt med piggborstarna och vattenslangen för att göra rent våra hästar. Men en del lera finns kvar åt er elever när ni kommer på kvällen. För att skona hästarnas luftrör har v i dock en regel. Inomhus borstar man bara det allra nödvändigaste det vill säga under sadel och träns. Behöver hästen en storrengöring är det utomhus som gäller. Utomhus ska man vara två personer, en som håller i och en som borstar, Hästen ska också bära träns. Fråga personal eller stallvärdinna om lov innan.

Det är trots allt ganska härligt att se på hästarna på morgonen när de får komma ut i hagarna. Fyrtio glada hästar som om vartannat gör små glädjeskutt och sedan dimper ner på rygg och rullar sig länge, länge.

Skulle mot förmodan någon häst glömma att rulla sig på morgonen så brukar de ta igen det när det är dags att gå in. Dessa hästar ser nämligen när personalen närmar sig grinden. Med spetsade öron och något av ett leende på sina hästläppar brukar de då snabbt vika sina ben och plötsligt ligger de på rygg!

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
<<< September 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards