Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg den 16 september 2007

Av Ulrika Pernler - 16 september 2007 18:12

Hej! För någon vecka sedan var det ett inlägg på klotterplanket angående smittor bland hästar. Någon hade skrivit att Lady stod på isoleringen vilket fick någon annan att skriva: -Vad har hänt med Lady, vi som har egna hästar vill gärna veta vad som händer på UPK. Nu stod ju inte Lady på "isoleringen" denna gången för att hon var sjuk, utan för att vara sällskap åt en av våra nyhemkomna hästar. Sedan ett tiotal år har vi inrett ett litet stall en bit från det  vanliga stallet. Där ställer vi in våra nya hästar på "karantän" tills vi vet att de inte har någon smitta med sig. Inkubationstiden för de vanligaste smittorna är  från 18 timmar till fjorton dagar cirka, beroende på vilken smitta  det är. När personalen sköter om de nya hästarna har de skyddskläder på sig. Från topp till tå. De är också noga med att tvätta sig ordentligt efter att ha hanterat hästarna. De nya hästarna hanteras också alltid sist. Till exempel vid utfodringar. På så sätt är risken att föra med sig baciller till de andra hästarna minimal. Sedan vi införde "karantänen" har stallet inte haft ett enda stort sjukdomsutbrott trots att vi har femtio hästar i stallet och över tusen besökare i veckan.

Om man trots allt skulle få in en smitta i sitt stall är det jätteviktigt att man tar sitt ansvar för att inte sprida smittan vidare. Om vi får en febertopp på någon häst i stallet är vi alltid snabba med att informera om detta både till våra besökare och via hemsidan. Efter några dagar kan man se om febertoppen varit isolerad hos en häst, vilket är det vanligaste. Det kan t ex röra sig om en inflammation i ett sår, brunst eller annat.

Skulle trots allt fler hästar insjukna bör man ta blodprov för att se vilken smitta det rör sig om. Det är alltid bråttom att få provet taget. Man bör ta blodet inom något dygn efter att hästen haft sin febertopp för att få rätt resultat. Här är det tyvärr många som slarvar för att man tycker det är besvärligt eller dyrt. Själv tycker jag det är väl värt pengarna eftersom många av de vanliga sjukdomarna som kvarka, hästinfluensa och virusabort kan ge otrevliga följdsjukdomar som hjärtmuskelinflammation och lunginflammation. I vissa fall måste hästen också behandlas med penicillin. Det är oansvarigt att utsätta sin häst för dessa risker när vi kostar på dem så mycket annat utan att blinka.

Kvarka ,hästinfluensa och virusabort är sjukdomar som hela tiden poppar upp på olika ställen i landet. Om du vill lära dig mer om detta kan du gå in på ridsportförbundetshemsida www.ridsport.se eller slu:s hemsida www.slu.se . På ridsportförbundets hemsida kan man också läsa aktuell smittinfo. Där ser man var i landet smittorna finns för tillfället.

Med detta vill jag ha sagt, var rädd om din häst och andras hästar. Lär dig att se de tidiga tecknen på smitta så hinner du isolera sjuka hästar. De stora stallen har inte mer smittor än de små. Vi på UPK vill också veta vad som händer i erat stall... Vi har samma ansvar gentemot varandra.

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
<<< September 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards