Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 7 oktober 2008

Var rädda om hästarna!

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2008 14:18

Hej! Jag tänkte ta tillfället i akt att informera lite om den bakteriella hästsjukdomen Kvarka som regelbundet går som en farsot genom landet.


 Just nu finns det Kvarkasmittade stall lite runtom i landet och länet. Antalet utbrott varierar ganska mycket från olika år. Med ett utbrott menas den först diagnostiserade hästen i ett stall. Samma utbrott kan alltså omfatta flera sjuka hästar.


Kvarka kan liknas vid en svår bakteriell förkylning. Det brukar börja med hög feber, runt 39 grader, ungefär 24 till 48 timmar innan övriga symptom som hosta och näsflöde uppträder. Hästens snor kan vara allt ifrån genomskinligt till gult och tjockt. Hästen kan också svullna i lymfknutorna kring huvud och halsregionen. Ibland bildas det varbölder som spricker upp mellan hästens ganascher. Vid svåra fall så kan hästen få andningssvårigheter.


Olika hästar drabbas olika hårt. Äldre hästar får ofta lindrigare symptom.


Tyvärr kan Kvarka också föra med sig följdsjukdomar som lunginflammation, lungsäcksinflammation, inåtvända bölder som uppträder i kroppens inre organ och olika former av muskelinflammationer. En del hästar drabbas också av bestående luftvägsbesvär efter Kvarka.


Själva Kvarkan är en väldigt smittsam sjukdom. Smittämnen finns i nässekret, svalg och bölder hos smittade hästar. Oftast smittar hästarna varandra genom att de har direktkontakt. Men smittan kan också följa med sadlar, träns, i transporter och via människor som rör sig mellan olika stall utan att byta kläder.


Hästen själv utsöndrar bakterien via nosen från 24 timmar efter den första febertoppen till två-tre veckor efter det att den inte längre visar några kliniska symptom.


Därför är det viktigt att sjuka stallar hålls isolerade enligt bestämmelserna. Det vill säga att man till exempel inte får åka ut och träna och tävla förrän isoleringen är upphävd.


För att få en säker diagnos bör man ta bakterieprov på sjuka hästar. Ibland är det svårt att isolera bakterien vid en provtagning så även om man får ett negativt svar så kan det röra sig om en kvarka i alla fall. Kvarka är anmälningspliktigt även vid en klinisk misstanke.Det är viktigt att man låter en veterinär undersöka hästarna som har symptom på kvarka för att kunna ta prover och även sätta in behandling i de fall då det behövs.


Fördelen med kvarka gentemot vissa andra smittsamma sjukdomar är att bakterierna oftast inte avsöndras förrän 24-48 timmar efter den första febertoppen. Därför har man möjlighet att isolera den sjuka hästen innan den börjar smitta övriga hästar i stallet. Det innebär att man har en chans att begränsa spridningen av kvarkan i ett tidigt skede.


Ett bra sätt att skydda hästar mot Kvarka är att använda sig av ett mottagningstall för nya hästar. Där kontrollerar man dagligen tempen för att följa hälsotillståndet hos de nya hästarna. De som handhar de isloerade hästarna ska naturligtvis också bära skyddskläder och skor och hålla god hygien med handtvätt före och efter kontakt med isolerade hästar.


Ett annat effektivt sätt att skydda sig mot Kvarka är att alla människor som besöker olika stallar ser till att byta kläder mellan stallbesöken. Man ska inte heller klappa eller ta på alla hästar man ser.D


et är tvunget att utföra en noggrann desinficering av stallar under och efter ett Kvarkautbrott. Förutom att högtryckstvätta och desinficera hela stallet så måste man även rengöra hästarnas utrustning. Det gäller borstar, täcken, sadla, träns och så vidare. Dina stövlar, din ridhjälm och dina ridkläder måste också rengöras. Även staketstolpar och vattenhoar utomhus rengörs och desinficeras. Ett bra medel är Viskon S.


Det är viktigt att denna omfattande rengöring sker när den sist insjuknade hästen i stallet slutat att uppvisa symptom. Skulle man slarva med rengöringen av stallar och övrig utrustning så kan Kvarkan börja om igen.


Nu går det Kvarka i hela landet. Det finns flera stall i Uppsala län där man har haft Kvarka eller Kvarkaliknande utbrott. Under hela våren brottades man med Kvarka på Tierps Ridklubb varvid stora delar av lektionsverksamheten fick ställas in under lång tid.


Så nu är det upp till er besökare att visa att ni är duktiga och ansvarstagande vad det gäller att besöka vår ridskola. Ta inte med er hästen till ridskolan om den visat förkylningsymptom eller om andra hästar i stallet där hemma haft feber, hosta eller snuva.


Ni som rider på andra ställen, medryttare, hästägare eller annat, byt kläder innan ni kommer till ridskolan.


Var rädda om hästarna!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13
14
15 16 17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Oktober 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards