Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 4 oktober 2007

Big E vill vara Boss

Av Ulrika Pernler - 4 oktober 2007 09:19

Hej! Har ni sett den där hundmannen på TV? Han som åker runt och hjälper folk som har hundar som tagit över herraväldet. Han brukar i alla fall säga att hundarna ”bossar”. Ett bra uttryck tycker jag. Hästar kan också ”bossa”. Det var precis vad som hände i stallet igår.

Big som har en upphöjd position även i vanliga fall hade fått för sig att han bestämde över hela världen.

Big kan få lite storhetsvansinne då och då. Med all rätt, det är bara att titta på honom. Stor, kolsvart och tjusig. Redan under inridningen var han rätt så vass och testade oss rejält. Nuförtiden är han dock världens snällaste och lugnaste häst att rida på. Men han är en väldigt smart häst som gärna läser av oss människor.

Själva sadelmomentet är något som han tycker är aningen besvärligt så man får vara noga med att bara spänna gjorden lite grand till att börja med. Då brukar det inte vara något problem. Utom igår då. Då var han riktigt ”bossig” vid sadlingen. Sparkade i väggen och såg ilsk ut.

När en häst beter sig annorlunda mot vad den brukar vid exempelvis sadlingen så får man beta av en lista för att fastställa orsaken. Man måste naturligtvis börja med att checka av att hästen inte har ont någonstans. Sedan kontrollera att utrustningen inte är trasig, trycker eller skaver så att den orsakar besvär. Sedan måste man ta reda på om hästen är rädd eller känner sig trängd för att den behandlats fel. I det här fallet så var det en häst som vi känner väl och vet att han aldrig fått någon ”felbehandling”. Dessutom har han ju ”bossat” förr. Så det var rätt så lätt att ställa diagnos.

Det blev lite sadelträning. Big gillar utmaningar. Jag började med att ta in sadeln och försöka sadla som vanlig. Pang så satt en hov i väggen. Så jag började med vojlocken som är lätt. Slängde den upp och ned på ryggen några gånger. Det gick bara fint. Sedan slängde jag på sadelgjorden också. Lite mer tyng plus skrammel.  Big tycker om att få tänka och efter ett tag började öronen åka fram och han visade att han gillade övningen.

Så tog jag bara sadeln. På och av några gånger och så skakade och ruskade jag den lite. Det tycker han är skoj. Sedan avslutade jag med att sadla honom fem, sex gånger, med vojlock och gjord. Nu var han med på noterna och stod stilla med huvudet vänt mot mig.

Så här har vi tränat förr och det ger snabbt resultat. När hästarna går i sin flock i hagen så har de en bestämd rangordning. I kontakten med människan är det vi som ska vara ledare. Att låta någon annan leda ger hästen trygghet. Alla som har köpt en egen häst har nog upplevt hur hästen testar gränserna i början för att kolla av vem som bestämmer.

Det är viktigt däremot att komma ihåg hur stora och starka hästar är. Vid sådan här träning måste man vara säker på vad man gör och uppmärksam så man inte kommer i kläm. Därför ska man alltid ta hjälp om man känner sig det minsta osäker i sin kommunikation med hästen.

Det finns ett ordspråk också som är värt att tänka på när man arbetar med hästar; ”Där konsten slutar tar våldet vid”. Felaktigt beteende måste lösas med kommunikation och aldrig med våld som höga röster och spön.

Big E är en rolig häst. Det är sällan jag har träffat på en så klok häst som dessutom har bra humor.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8 9 10 11
12
13 14
15
16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26
27
28
29
30 31
<<< Oktober 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards