Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Direktlänk till inlägg 29 juni 2009

Värmeslag

Av Ulrika Pernler - 29 juni 2009 11:43

Hej! Oj, så varmt det var att tävla igår. 30 grader stod det på termometern då vi klev ur bilen. Tack och lov verkade det vara så varmt att till och med flugorna höll sig undan. Framridningsbanan låg intill ett stort fält där klubbens hästar gick i sina hagar. Naturligtvis var det sol på hela banan förutom längst ned i hörnet där en buske och ett träd skymde solen precis när man red ner i hörnan.

 

Det blev att man red längst spåret, suktande efter det där hörnet. ”skuggan, skuggan, skuggan, ekade det i huvudet. Rätt som det var så var man där. Några ljuva sekunder, åh! Och så ut i solen igen.

 

Redan i bilen insåg jag att det inte skulle bli någon lång framridning utan att det var förenat med livsfara eller i alla fall värmeslag. En halvtimme fick räcka. Sedan blev jag uppropad till ridhuset som låg en fem minuters skrittpromenad bort.

 

Där utanför var det dags för den ultimata plågan. Ta på sig ridkavajen. Egentligen är det inte klokt att man först ska rida fram och vara helt genomsvettig och sedan klä på sig ytterligare i form av en tjock, fodrad och osmidig kavaj för att genomföra sin ritt. Det borde räcka med en snygg, vit och eventuellt figursydd blus när det är så varmt som igår. Men där lämnar inte Tävlingsreglementet något utrymme för egna beslut tyvärr. Kanske något att motionera om.

 

In genom ridhusdörren och rakt in i en ”vägg”. Där var det nog närmare femtio grader. Oisolerat plåtridhus med sol på taket brukar ha den effekten. Jag tog ett djupt andetag i dörren och gick in. Hoppades samtidigt att Rolle skulle ha andats in tillräckligt för att ha syre till ett helt program.

 

Det hade han tydligen för han genomförde programmet jättefint och med bra bjudning trots värmen och jag var mycket nöjd med honom när jag kom ut igen. När jag fick protokollet visade det sig att vi hade tre poäng upp till placering och därmed kunde vi lasta och nöjda åka hemåt.

 

Från det att jag satt av tills jag gick och lade mig på kvällen drack jag konstant för att försöka återställa vätskebalansen i kroppen. Till slut kände jag mig som en sprängfylld vattenballong och ändå hade jag den karakteristiska huvudvärken som man får när man varit uttorkad.

 

Sara och Candy var och tävlade på sitt håll, närmare bestämt i Enköping. Via SMS-kontakt fick jag veta att det blev seger i båda klasserna. Starkt jobbat men inte oväntat! Hur man klarar av att rida två klasser i gårdagens väder är däremot ett mysterium.

 

Jag funderar om man skulle kunna montera in ett kylaggregat i ridkavajen. Det borde gå att driva med en sådan där dynamo som man kan ha på cykellyset. Fast vi ryttare kan ha den på insidan av stövlarna istället. Förutom kylaggregatet skulle man kunna montera på olika tillbehör efter tycke och smak. En fläkt på skärmen på ridhjälmen och en annan som blåser torrt under armarna till exempel.

 

Idag börjar ridläger omgång tre. Sedan blir det uppehåll med läger fram till vecka 32.

Ha det bra i värmen idag!

 
 
Ingen bild

"hästmormor" :-)

29 juni 2009 13:35

Inside information, hur man klarade gårdagens värme: Man vinner ett täcke i första klassen, detta täcke kan med fördel användas som picknickfilt. Man brer ut täcket i skuggan av trailern, där ligger man sedan och äter välsaltad matsäck, godis, och dricker kopiösa mängder mineralvatten. Dessutom går man och köper glass. Trailern står med bredsida mot solen, och öppen "titt-ut-lucka" och dörr i fram + lilla luckan öppen i bak. Välventilerat med andra ord. Lilla hästen får dessutom betforvatten, nykniat gräs och massa äpplen o morötter att äta + ett blött lakan över ryggen och rumpan. Men visst var det varmt...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Pernler - 12 juni 2016 19:17


     I morse bar det av till Lovisedal för att döma och för vilken gång i ordningen jag körde vägen dit har jag ingen aning om. Lovisedal och Rotbrunna är annars de två ledande destinationerna för min del när det gäller vilsekörningar.    Jag...

Av Ulrika Pernler - 9 januari 2016 17:25


Den här vintern är en kvarkavinter. Jag vet inte om vädret och fukten bidragit till att Kvarkan stortrivs eller om det bara är ett Kvarkaår. Hur som helst så poppar det upp rapporter om misstänkt och konstaterad Kvarka dagligen just nu och är det någ...

Av Ulrika Pernler - 11 november 2015 18:33


    Eller ja, en gång var träningen visserligen allt annat än en höjdpunkt för mig. Det kom en välrenommerad tränare till vår anläggning och jag hade klätt upp mig lite extra. Det kan ju vara svårt att tro att det går. Men jo då jag hade ekipera...

Av Ulrika Pernler - 7 oktober 2015 18:55


När jag var liten hästtjej så fanns det i stallarna där man vistades en och annan ”hästkarl” som jag var livrädd för eftersom minsta felsteg ledde till en omedelbar åthutning. Samtidigt ville jag gärna finnas i deras närhet eftersom jag t...

Av Ulrika Pernler - 30 augusti 2015 21:11


    Om man vill ha en egen häst så är det en bra idé att lägga undan pengar då och då när man har några över. Om man i slutänden har haft lite pengar över tillräckligt många gånger så kan det hända att drömmen slår in.   Jag var väldigt spar...

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24 25 26 27
28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards