Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb

Alla inlägg under december 2013

Av Ulrika Pernler - 18 december 2013 19:47

Hej! Just nu är det milt väder och hästar i hage, plusgrader och blött underlag betyder bara en sak. Det gäller att rulla sig så mycket man kan!  Så idag när jag dök upp i stallet mitt på dagen så stod Therese i vattenspiltan iklädd regnrock av lång modell och höga gummistövlar och badade hästar så det stod härliga till. Alla ni som har badat en enda häst kan relatera till hur lång tid det tar att få rent ett ridskolestall med hästar. Jag brukar säga att vårt jobb nästan alltid är roligt men inte alltid så glamouröst. Man får ofta göra en helsanering av sig själv när man kommer hem efter jobbet. 


Men så glad över att vi faktiskt har möjlighet att spola av hästarna. Jag har stått många år i stall där det inte funnits vattenspilta. Bara en kran med kallvatten att skölja betten i och fylla på vattenhinken. Fruset vatten på vintarna och så vidare. Jag kommer ihåg hur vi brukade stå med en varmluftspistol och följa ledningarna utefter golv och tak tills vattnet tinade. Hästarna fick stå inne de kallaste dagarna för att inte ledningarna skulle frysa sönder. När man väl tog ut dem för sin ridtur så var det hela havet stormar eftersom de smalat på sig så mycket energi. Och de dagar de var leriga så fick man snällt vänta tills leran torkat och sedan ta sig an hårremmen med piggborste och rotborste. 


Kanske var det där med avsaknaden av vatten och borstalternativet ändå något positivt. För att borsta bort en lerinpackning tar sin lilla tid och kräver omsorg. Idag när stallen har möjligheter för bad är det rätt så lätt att man ställer in sin häst där och sköljer rent den. Jag måste erkänna att jag själv har blivit mycket sämre på att ta mig tid att rykta hästen med åren. Jag skulle tro att flera håller med mig. 


Jag tror också att vi alla vet vad rykten betyder för hästen i form av massage, ökad blodcirkulation och den sociala kontakten. Kanske får det bli årets nyårslöfte att bli bättre på att avsätta mer tid för rykt. 


Till kadriljutmaningen;

Resultatet efter tisdagskvällens lektioner var femton julkadriljer. Jag tycker det är helt fantastiskt!

Hoppas ridlärarna fortsätter att bjuda på julstämning och på sig själva hela resten av veckan inför jul! 


 


Sara och Marie körde  sin traditionsenliga dubbelkadrilj, eller Megakadrilj som de döpte den till. Två grupper samtidigt och sexton ekipage i ridhuset. Mäktigt och så snyggt ridet alla elever och hästar! Ni får som pris vara dagens lucka i julkalendern. Här kommer den;


Av Ulrika Pernler - 17 december 2013 15:14

 

Hej! Jag kan ju aldrig riktigt låta bli att kläcka bra idéer. Det liksom bara poppar upp och så kommer det ut innan jag har hunnit tänka på konsekvenserna.


En sommar så utmanade jag eleverna på ridskolan att läsa Mats Mellbergs bok hästhållning i praktiken eftersom jag tyckte att de behövde ta tag lite i sitt kunnande om hästens skötsel. Om hundra elever läste boken så lovade jag att göra ett oväntat framträdande på julshowen.


Oj vad alla läste... Så jag fick sätta mig vid symaskinen och tillverka en snygg lila velourdräkt! Paljetter, guldglitter och textillim satt fast lite varstans hemma hos mig i en lång tid framöver. Ett misstag begick jag dock trots att jag har femma i syslöjd. Jag vände stretchen åt fel håll... Och...tänker ni då. Men grejen är att med stretchen åt fel håll så blir dräkten smalare när man drar i den istället för att bli bredare. Så på själva showdagen så fick vi klippa upp den i ryggen. Sedan fick jag åla mig ner i den och till sist syddes den igen i ryggpartiet. Det var tajt det!


Det har gått tre år sedan mitt minnesvärda (kanske bara jag själv som anser det) voltigeframträdande på julshowen. Både jag själv och min framstående hästpartner C-ponnyn Monarch har hunnit gå i pension vid det här laget. I alla fall från sådana shownummer. Men Buddy, min voltigepolare har legat i förrådet och mossat till sig i väntan på att bli kändis igen. 


Så kom dagen! Buddy efterfrågades och blev bjuden att åka till en annan ridskola och delta på deras show. Så jag var såklart tvungen att plocka fram honom ur förrådet. Damma av honom lite och fixa peruken. Buddy, denna fantastiska person, alltid med ett leende på läpparna. Trots att huvudet satt nästan bak och fram och armarna hade halkat snett. 


För att han inte skulle få scenskräck så fick han tillbringa torsdagskvällen med mig på jobbet och man kunde riktigt se hur han "levde upp". Vart han gick så blev han igenkänd. Men vem gillar inte en person som alltid ler och håller armarna utsträckta beredd att krama den som vill ha en kram. 


Buddy har inte kommit hem ännu efter sitt äventyr. Men jag är säker på att han gjorde ett minnesvärt och fint framträdande. 


Uppfräshning i omklädningsrummet

 

Klappar Fatima i stallet.

 


Tar en fika i köket

 

Jobbar en stund vid datorn och uppdaterar sig om vad som hänt medan han suttit i förrådet. 

 

Buddy- allways in my heart!


Och så...

Ställningen och ett par bilder från måndagens kadriljer. 

     


 I dagens lucka, vad som kännetecknar några olika ridstilar...med risk för att "få på moppo".

Av Ulrika Pernler - 16 december 2013 12:47

Hej! Johanna knappade in och gick om i kadriljutmaningen igårkväll. Men jag ska kontra i kväll och har åtminstone chans att tangera hennes resultat. Veckan är lång! Hoppas eleverna hade kul också för det är förstås det viktigaste. 


 



Förmiddagen igår bestod av granris, julkulor, glitter och mängder av barn och ungdomar. Pynttävling! Så nu har hästarna så där julfint. Däremot kan jag säga att hästar och människor ser lite olika på det här med pynt. Människorna går runt och myser medan hästarna ser en möjlighet till lite mer att äta... Med tanke på att det finns ett par rymningsbenägna ponnys i stallet så lär pyntet naggas en del i kanterna under tiden det sitter uppe. Jag säger det av erfarenhet.


I stallet gäller; "Det är jul så länge det varar"


             

När vi ändå är inne på hästar och mat och gott att äta så kan jag berätta att veterinären var och tog en koll på Peperoni idag och han ser riktigt bra ut. Det är min erfarenhet att om man bara uppmärksammar en fångkänning tidigt så går det ofta att komma tillrätta med. När det gäller hans förhöjda värden för Cushings Desease så kan en del av detta bero på fångkänningen. Så det ser bra ut för lilla "Peppar" :) Han är också jätteduktig på att ta sin medicin, en halv tablett varje dag. Den slukar han direkt ur handen. Tror väl att det är något gott... Men det är viktigt att han inte får stoppa i sig en massa onyttigheter utan fortsätta med sin diet för att han ska må bra. Så klappar och kramar men inget lördagsgodis. 


Här kommer dagens lucka i julkalendern. Tips på hur man känner igen en häst!




Av Ulrika Pernler - 15 december 2013 20:00

Hej! Tredje advent idag och ikväll när jag kom till stallet så hörde jag julmusiken skvala i ridhuset och förstod att det var kadrilj på gång. Smög upp på läktaren och kikade in. Jodå, Johanna hade tomteluvan på sig! Jag blev nöjd :) The game is on! 

 

I morgon måndag går vi in på den sista veckan på höstterminen på ridskolan. 

 

Dagens lucka i julkalenderna handlar om ridstövlar. Ett par riktigt bekväma ridstövlar är till stor hjälp när man sitter till häst. Nuförtiden finns det skor och lösa stövelskaft som fungerar lika bra som ett par stövlar. 

 

Själv startade jag ryttarkarriären i  ett par helt vanliga gröna gummistövlar. Dessa byttes senare ut mot ridstövlar i gummi. När man var i växtfas och fötterna växte fortare än resten av kroppen så kommer jag ihåg att man köpte ett par stora gummiridstövlar som passade i foten och så klippte man av en bit av skaften med en vanlig sax. Fötterna blev lagom men skaften var för vida. Sen när det var ridning utan stigbyglar på ridskolan så var det inte ovanligt att stövlarna ramlade av... 

 

Konstläderstövlar blev det när vi bevisat att vi tänkte rida vidare. De var inte fullt så kalla på vintern som de i gummi. Men en och annan tå har jag nog förfrusit. 

 

Läderstävlarna på 80/90-talet var tjocka och stela och drogs på med stövelpådragare. Blåmärken i knävecken var helt normalt! Stövlarna satt tajt och inte så sällan fick man sendrag eller "blodstopp" i vaderna. Jag minns hur jag genomled ett helt dressyrprogram med sendrag i båda vaderna samtidigt. ..

 

Dagens stövlar är mjuka och formar sig. De har dragkedja  så man behöver inte ligga på stallgolvet medan någon annan ger allt för att dra av dem från benet. Utom när dragkedjan går sönder förstås... Panik! 


Det finns stövlar som är hur dyra som helst... men är det verkligen nödvändigt?...


Av Ulrika Pernler - 14 december 2013 13:26

Hej! Det var någon som lämnade en kommentar här på bloggen om julkalendern. Det önskades "som det var för några år sedan" lite bilder från året som varit. Jag antar att det kan bli lite tröttsamt att se mitt ansikte varenda dag i kalenderfilmerna och eftersom jag är en mycket snäll person så har jag satt ihop en film som vi kan kalla UPK, ett år på två minuter! OBS! Jag skymtar inte förbi överhuvudtaget i filmen (hoppas jag) men däremot så har jag gjort den. ;) 


Vi har en anläggning som används väldigt effektivt. Kortfattat kan jag säga att vi håller över sextio veckovis återkommande ridlektioner per vecka- det blir närapå TJUGOFEMTUSEN uppsittningar per år. 

Varje lov hålls kortare intensivkurser. Förra året  hade vi runt fyrtiofem olika Lovkurser som man kunde anmäla sig till och runt ETTUSEN uppsittningar på kurs. 

Populära Elevens val kunde man vara med på tvåhundrafemtio gånger. 

Vi hade Tjugofem extra tillfällen att komma och rida WE.

Vi hade sexton tillfällen med Pay and Jump .

Två tillfällen med Pay and Ride Dressyr.

Fyra stycken Pay and Ride WE varav en med bara dressyren

Femton Klubbtävlingar i hoppning/dressyr/WE.

Sju officiella tävlingar från Lokal till Nationell nivå i hoppning, dressyr och WE.

Tjugo tillfällen med skötarridning och lika många med barnridning

Vi har haft gratis Stallfritids på alla lov.

Vi ahr haft tre projekt igång, PUFF för barn mellan sju och tjugo år, team STIL för ungdomar upp till tjugo år, FRiK för ungdomar som förbereder sig att bli ridinstruktörer.

Utöver detta har det varit föreläsningar, människohoppning, Halloweenkväll, Städdagar, Lagträffar, Lagträningar, Privatryttarträff, Skötarträffar, Stallvärdinneträffar, Träningselevträffar, Påskäggsjakt, Första hjälpenkurs, Grönt Kort kurser, teorikurser, Globenresa, Årsmöte, VIP kväll, Foderföreläsning och mycket, mycket mera. 


En ridskola sover aldrig ;) 


Till er som misströstar- bara lugn- mitt glada anlete är tillbaka i morgondagens film som handlar om ridstövlar!


Men idag; UPK- ett år på två minuter!



Av Ulrika Pernler - 13 december 2013 15:07

 Hej! Fredag den trettonde och Lucia. Själv gick jag upp lite extra tidigt för att titta på Luciatåg på TV:n. Så fort barnen kom upp byttes det mot annat. Men då hade jag redan hunnit lyssna till luciasånger en stund.


På fredagar har jag en Dressyrgrupp som rider varannan vecka mitt på dagen. Eftersom det var deras sista gång på höstterminen idag så fick de rida sin julkadrilj. Lite glitter, tomteluvor och hög julmusik i högtalarna ingick förstås. Fast ekipagen var lite blygsamt utklädda måste jag säga. Jag hoppas det blir "värre" allteftersom veckan lider mot jul.  


Att få ha en timme kadriljridning var ju något som jag själv var väldigt nöjd över eftersom jag fick sätta det allra första strecket på "utmanarlistan" på stallkontoret. Det känns "great" att vara igång och dessutom att vara först. Sånt gillar jag. Så just nu är jag i stor ledning! (ja, jag vet att sista veckan börjar på måndag, men först är först)


Bildbevis finns nedan och dessutom förärades jag en "kadrälg" för utförd kadrilj. Det var hästarna och eleverna som gjorde att det såg så fint ut. Själv stod jag mest och gestikulerade och ropade i micken. Så kadrälgen tillhör hela gruppen även om jag tänker äta upp den själv. 


Känn ingen press ni andra, jag ville bara säga att jag är igång! 


     



I dagens julkalenderlucka som också är den trettonde så handlar det om viktiga saker att tänka på innan hästköpet.

Det gäller att inte förhasta sig ;) 


Av Ulrika Pernler - 12 december 2013 11:20

Hej! Det drar ihop sig till jullov och därav har det blivit hög tid att köra igång med årets efterlängtade utmaning; Julkadriljerna! Eleverna har reda frågat efter den så  nu är det  bara för ridlärarna att sätta igång! Tävlingen pågår fram till den 22/12. Vore kul om några fler ridskolor hakar på precis som förra året! Eller varför inte dra ihop till en kadrilj i hemmastallet, på en snötäckt äng med de egna hästarna? 


Så här står det om kadriljridning på Wikipedia: "Kadriljridning är en form av organiserad ridning där grupper av hästar rör sig tillsammans.  Historiskt har den haft en militär funktion, som numera har upphört." 

 

Jag måste bara få tillägga att det ingår ryttare i gruppen och att de också bör röra sig tillsammans. 


Regler: 

* Sätt upp en stor lapp där man kan fylla i genomförda kadriljer.

* En kadriljlektion för en grupp ger "1 pinne"

* Slår man ihop två grupper till en megakadrilj ger det "2 pinnar" en åt varje ridlärare.

* Tillhandahåll kadriljprogram, tomteluva och musik för att underlätta. 

* Ridläraren måste ha på sig någonslags tomteluva eller annan julinspirerad huvudbonad under hela kadriljen.

* Musik ska förekomma. Via högtalare eller live.

* Ta en bild eller filmsnuttmed mobilkamera= bevis. Kolla av bara att eleverna samtycker. Gör det annars i smyg... ;) SMS:a till mig eller maila till ulrika.pernler@gmail.com 

* HA ROLIGT!


Priset:

Ridglädje och en stor portion julstämning!


Resultaten kommer att presenteras här och en vinnande ridlärare utses och får dela äran med sina grupper.

  

För den som tvekar att figurera på bild. Det blir inte bättre/värre än så här :)  


 Programmet finns i dagens lucka. Du kan också hitta på ett alldeles eget! 

Vill du skriva ut det? Klicka här!


Nu kör vi! 

Av Ulrika Pernler - 11 december 2013 15:46

   

Hej! Idag har det varit en dag utan hästar för mig. Men med väldigt mycket hästsnack.


Vi avsatte hela onsdagen för att gå igenom föreningens och ridskolans olika dokument. Förr i tiden så fanns möjligtvis föreningens stadgar att läsa vid årsmötet och man visste att man skulle vara  snälla mot varandra i stallet. Idag ska föreningarna ha ledstjärnor, policy, visioner och värdegrunder. Rätt så tunga ord men enklare sagt en massa sunt förnuft nedskrivet på papper. Jag måste erkänna att jag tycker det kan vara svårt att hålla isär dessa begrepp och mycket går liksom in i varandra. Mitt i alltihop gäller det också att verkligen sortera ut vad som är viktigt så man inte skriver alldeles för mycket.


Vi har ju redan en hel del material utlagt på vår hemsida och vi gjorde rätt så mycket av detta jobb vid vår konferens på Sparrreholm tigare i år. Idag blev det en kortare resa. Närmare bestämt till konferensrummet på Upplands Ridsportförbund här i Uppsala. Vi är helt enkelt tvugna att "gömma" oss lite för att få såna här saker gjorda. Ridskolan sjuder alltid av liv och det är svårt att sitta ner längre än några minuter i taget. Men det är väl precis så det ska vara på en ridskola! 


Det var Erica, Therese, Gabbi och jag som satte oss runt bordet. Så spred vi ut alla våra papper och började sammanställa, fundera och snickra på nya dokument. Från klockan åtta till klockan tre satt vi. En hel massa fick vi gjort och vi hann dessutom med att gå igenom lite andra saker inför vårterminen och allt som ska hända då. 


Ikväll ska jag vidare på annat men jag ska försöka hinna med att kika förbi stallet och hästarna. Ni vet, kratsa hovar och stoppa om för natten. Så kan både hästarna och jag sova gott. 


Grupper och tider för julens aktiviteter ligger ute nu. Det finns vissa ströplatser kvar så passa på att anmäla om ni hittar något som passar. Program för jullovet och grupplistor finns på www.uppsalaponnyklubb.se 


I dagens lucka i julkalendern lär vi oss mer om hästens delar. Se och lär! 

Presentation

Fråga mig

41 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards